Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reindustrializarea României - Împrumut european de 100 de milioane de euro pentru un combinat siderurgic

cos targoviste

Ministerul Finanțelor Publice și-a exprimat acordul de principiu cu privire la un împrumut de până la 100 de milioane de euro acordat de Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru AFV Acciaierie Beltrame SPA, care deține o subsidiară directă în România - AFV Beltrame SRL. Este vorba despre un împrumut pentru o investiție în Combinatului de Oţeluri Speciale Târgovişte.

Proiectul se referă la construcția unei uzine siderurgine și a unei centrale fotovoltaice și va folosi tehnologie avansată de fabricație, oțelărie pe bază de cuptor electric cu arc electric aliniat complet circulat și complet indistrial pentru producția de bare de armare și sârbă utilizate în industria construcțiilor.

Fabrica include mai multe tehnologii inovatoare, care vor fi implementate în Europa pentru prima dată. Fabrica, cu o capacitate de producție de 600.000 tone/an, combină inovația cu designul high-tech și ultra-compact pentru a obține un impact redus asupra mediului, amprentă redusă de carbon, consum redus de energie și productivitate competitivă, potrivit cererii de împrumut.

Potrivit clubferoviar.ro, COS Târgoviște a fost privatizat în 2002, de Guvernul Năstase, cu firma Conares Trading, un off-shore înfiinţat, cu doar câteva luni înainte de privatizare, în cantonul Zug din Elveția, de rusul Vladimir Iorici, apropiat al oligarhului Igor Ziuzin, patronul grupului Mechel. Apoi, rușii, care au mai cumpărat în România și alte combinate din industria metalurgică, cum ar fi Industria Sârmei Câmpia Turzii sau Laminorul Brăila, nu au făcut decât să dea oameni afară și să închidă capacități de producție.

La finalul anului 2012, Mechel a oprit întreaga activitate de la COS Târgoviște. ANAF a trecut la executarea silită împotriva COS Târgoviște pentru datorii de peste 10 milioane de euro. Iar anul trecut Tribunalul București a pronunțat oficial falimentul al combinatului, care, la începutul anilor 1990 dispunea de singura instalație pentru producerea țevilor de tun certificată NATO din estul Uniunii Europene.

Ministerul Finanțelor și-a mai dat acordul de principiu și pentru un împrumut al BEI de până la 200 de milioane de euro către Compugroup Medical SE&CO KGAA, companie germană care deține o subsidiară în România - CGM Software RO SRL, activă în sectorul sănătății digitale și care oferă soluții de software și de comunicații care asistă medici, stomatologi, practicieni și clinici în activitatea lor zilnică. Proiectul vizează investiții în sectorul privat în activități de cercetare-dezvoltare în domeniul sănătății în Germania - 48,8%, Italia - 18,3%, Austria - 7,6%, România - 5,2%, Suedia - 5,2% iar alte țări UE 14,9%. Costul total al proiectului este de 450 de milioane de euro.

Un al treilea împrumut al BEI pentru care MFP și-a dat acordul de principiu ar fi de 15 milioane de euro și ar urma să fie acordat Autonom Services SA, o companie relativ cunoscută pe piața din România, activă în închirierea de mașini și leasing operațional. Majoritatea clienților lor sunt companii. Proiectul pe care îl va finanța BEI se referă la achiziția de vehicule electrice care ar urma să fie utilizate pentru cele două activități menționate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.