Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reindustrializarea Romaniei – prioritate absoluta a PSD!

Mihai Tudose

Romania s-a confruntat cu un amplu proces de dezindustrializare, cu consecinte dramatice: inchidere de fabirici, indreptarea consumului spre produse provenite din import, scaderea productiei interne, falimentarea oraselor monoindustriale. Provocarile economice si sociale carora societatea romaneasca trebuie sa le faca fata impun definirea unui raspuns din partea statului, care sa vizeze masuri si actiuni coerente, pragmatice, care sa ofere solutii viabile si sustenabile pe termen lung. Starea economiei romanesti, schimbarile climatice si demografice, migratia fortei de munca, starea sistemului educational si sanitar reprezinta numai cateva dintre problemele cu care Romania se confrunta in prezent. Abordarea acestor probleme impune raportarea la capacitatea si potentialul real al Romaniei, in procesul de identificare a solutiilor. O economie competitiva reprezinta principalul motor care poate crea premisele identificarii de solutii pentru celelalte probleme.

In acest context, se impune ca element central reindustrializarea Romaniei, in cadrul careia statul:

• sa actioneze ca un manager performant – producator si furnizor de servicii – si ca un investitor prudent in economie, respectand regulile si principiile economiei de piata;

• sa gestioneze responsabil si inteligent resursele naturale, umane si financiare.

In acest sens, se vizeaza dezvoltarea unui model de business responsabil, bazat pe principiile de etica si integritate, care sa genereze competitivitate pe termen mediu si lung si cresterea increderii cetateanului in institutiile statului.

Reindustrializarea va aborda integrat urmatoarelor dimensiuni:

1. Potentialul economic al Romaniei (resurse naturale, umane, financiare);

2. Cererea de produse/servicii de pe piata regionala, nationala, internationala;

3. Cadrul legislativ si institutional;

4. Identitatea nationala.

Principiile care stau la baza acestui tip de abordare sunt:

• Responsabilitate si respect fata de resurse

• Dezvoltare sustenabila a potentialului economic

• Eficienta si echitate in gestionarea resurselor

• Etica si integritate

Pilonii principali ai politicii de reindustrializare nationala sunt:

cercetare – dezvoltare – inovare, dezvoltarea spiritului antreprenorial pentru dinamizarea pietei nationale, accesul la finantare si la pietele de capital, promovarea investitiilor ca factor de dezvoltare economica, stimularea accesarii fondurilor europene. Statul se va implica activ, in principal prin instituirea parghiilor necesare de dezvoltare, inclusiv constituirea de fonduri de investitii si prin demararea de proiecte de investitii publice cu impact semnificativ in regim greenfield sau brownfield, acordarea de facilitati pentru investitii private, indiferent de natura capitalului social (autohton sau strain), prin facilitati fiscale.

Referitor la pilonul cercetare – dezvoltare – inovare

In prezent, potrivit datelor statistice, la nivelul firmelor cu capital romanesc exista o masa critica de cercetatori, acestea fiind orientate intr-un procent scazut cater activitati de acest gen. Pe de alta parte, intreprinderile de stat din Romania au fost obligate dupa privatizare sa renunte la activitatea de cercetare – dezvoltare, acest rol transferandu-se catre firma mama.

Activitatea industriala moderna depinde de dezvoltarea cooperarii inter si intra – industriale intre firmele mari si IMM – uri si prin atragerea acestora din urma in activitatile de cercetare ale marilor companii.

Orice idee, inventie sau descoperire stiintifica, pentru a putea avea efecte in plan economic, trebuie sa parcurga procedura birocratica si complicata a patentarii. Pe langa efortul de a crea ceva nou, cercetatorul / inovatorul trebuie sa dedice resurse imporatante unei activitati juridico – administrative la care nu se pricepe si care, daca nu e realizata corespunzator, il pune in ipostaza de a nu putea obtine beneficiile economice ale propriei descoperiri / inventii. Aici poate interveni statul, prin Programul National “Promovarea proprietatii intelectuale romanesti” – program care presupune organizarea la nivelul administratiei centrale a unui sistem integrat de sprijin al cercetătorilor/inventatorilor români în vederea obținerii de către aceștia a drepturilor de proprietate intelectuala aferente propriilor descoperiri/inovații, folosind economiile de scala ale statului și capacitatea acestuia de a integra resurse publice (OSIM) și private ( firme de consultanta specializate în patentare) , sistemele informatice publice și conceptul punct unic de contact (One stop shop) astfel încât rezultatul final sa fie accesul oricărui cercetator/inovator român la o platformă economică prin care sa poată obține cu un efort minim, ca rezultat al serviciului public, protecția la nivel internațional a dreptului de proprietate intelectuala concrete aferente propriei descoperiri/invenții.

Obiectivul general pe termen lung este asigurarea unei cresteri economice inteligente a Romaniei.

Obiective specifice:

1. Cresterea competitivitatii operatorilor economici cu capital integral/ majoritar de stat si a celor cu capital privat

2. Dezvoltarea de investitii greenfield si brownfield in parteneriat public privat, realizarea de investitii publice cu impact seminificativ in reindustrializare

3. Promovarea identitatii nationale.

Domenii:

I. Industrie

II. Resurse minerale neenergetice

III. Comert si relatii internationale

IV. Protectia consumatorului

V. IMM, Mediu de afaceri

Toate aceste masuri se regasesc in Programul economic al PSD, program pe care il vom implementa dupa 11 decembrie. E nevoie de schimbarea modelului de dezvoltare a României în urmatorii ani, iar noi, prin Fondul Suveran de Dezvoltare si Investitii, Schema de Start Up si Programul de Relaxare Fiscala si crestere a veniturilor putem sa încurajam capitalul autohton si atragerea de investitii straine.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.