Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Replica cu care Viktor Orban a sfidat toată UE: Nu văd nicio problemă! Dacă asta vor rușii

The Budapest
Viktor Orban

Ungaria s-a declarat pregătită să plătească gazele naturale ruseşti în ruble, dacă este nevoie, o poziţie contrară Uniunii Europene (UE), care a refuzataceastă cerere a Moscovei, relatează AFP.

„Nu vedem nicio problemă în plata în ruble. Dacă asta vor ruşii, vom plăti în ruble”, a anunţat miercuri, într-o conferinţă de presă, la Budapesta, premierul ungar Viktor Orban. Moscova a ameninţat să oprească aprovizionarea cu gaze naturale a ţărilor ”neprietene” care refuză să plătească în ruble, o măsură care ar afecta în principal Uniunea Europeană (UE), foarte dependentă de gaze naturale ruseşti. Ungaria este prima ţară care rupe unitatea UE în acest subiect.

Citește și: Ion Cristoiu publică informații controversate despre masacrul de la Bucea: De ce primarul a tăcut după plecarea rușilor

Celelalte state membre UE au refuzat orice plată în ruble către Moscova, care caută, în acest fel să-şi susţină moneda. Ministrul ungar de Externe Peter Szijjarto a estimat că UE nu are niciun rol de jucat în aprovizionarea cu gaze naturale, ”reglementată de un ontract bilateral”. ”Voinţa Comisiei Europene (CE) de a avea un răspuns comun al ţărilor importatoare nu ne pare necesară”, a apreciat el. ”O soluţie tehnică” în vederea uneiimplementări a schimbului valutar urmează să fie găsită până la efectiarea viitoarei plăţi către gigantul rus Gazprom - la sfârşitul lui mai -, a precizat el, în contextul în care Ungaria este foarte dependentă de livrări energetice ruseşti.

CE a propus marţi Celor 27 să-şi înăsprească sancţiunile impuse Moscovei printr-o oprire a achiziţiilor de cărbune rusesc - care reprezintă 45% din importurile UE - şi printr-o închdere a porturilor europene navelor ruseşti. Însă impunerea unei eventual embargo petrolului rus - care reprezintă 25% din achiziţiile UE - şi gazelor naturale ruseşti - care reprezintă 45% din importurile UE - este negociată dur între stetele membre UE. În afară de Ungaria, Germania şi Austria şi-au exprimatîn mod public reticenţa.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.