Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Represiunea guvernului indian împotriva diplomaţilor canadieni îngreunează viaţa pentru milioane de oameni

unstop.com
Bharat India

Prim-ministrul Justin Trudeau a declarat vineri că represiunea guvernului indian împotriva diplomaţilor canadieni îngreunează viaţa normală pentru milioane de oameni din ambele ţări, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Trudeau a vorbit la o zi după ce Canada a declarat că a retras 41 de diplomaţi în urma unei ameninţări indiene de a le revoca unilateral statutul.

New Delhi este nemulţumitt că Trudeau a sugerat luna trecută că agenţi indieni ar fi putut fi implicaţi în asasinarea, în iunie, a unui lider separatist sikh în Canada. India neagă acuzaţia.

”Guvernul indian face incredibil de dificilă continuarea normală a vieţii pentru milioane de oameni din India şi din Canada. Şi o fac prin încălcarea unui principiu de bază al diplomaţiei. Este ceva care mă îngrijorează foarte mult pentru bunăstarea şi fericirea a milioane de canadieni care îşi au originea în subcontinentul indian”, a spus Trudeau reporterilor la o conferinţă de presă televizată în Brampton, Ontario.

Trudeau a spus că expulzarea unora dintre diplomaţii Canadei va împiedica călătoriile şi comerţul şi va pune dificultăţi indienilor care studiază în Canada.

Aproximativ două milioane de canadieni, 5% din populaţia totală, au moştenire indiană. India este de departe cea mai mare sursă de studenţi la nivel mondial din Canada, reprezentând aproximativ 40% din deţinătorii de permise de studiu.

Ministerul de Externe indian a respins anterior ideea că ar fi încălcat Convenţia de la Viena privind relaţiile diplomatice.

”Starea relaţiilor noastre bilaterale, numărul mult mai mare de diplomaţi canadieni în India şi amestecul lor continuu în afacerile noastre interne justifică o paritate în prezenţa diplomatică reciprocă la New Delhi şi Ottawa”, se arată într-un comunicat.

Canada are acum 21 de diplomaţi care au rămas în India.

Departamentul de Stat al SUA, precum şi Ministerul de Externe din Marea Britanie au susţinut vineri Canada în disputa privind diplomaţii.

”Am îndemnat guvernul indian să nu insiste asupra reducerii prezenţei diplomatice a Canadei şi să coopereze în investigaţia canadiană în curs”, a declarat purtătorul de cuvânt Matthew Miller.

Un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe al Marii Britanii a reacţionat la rândul său.

”Nu suntem de acord cu deciziile luate de guvernul indian, care au avut ca rezultat plecarea unui număr de diplomaţi canadieni din India”, a spus acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.