Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reprezentanța Comisiei Europene în România, ANUNȚ COLOSAL - Câte încălcări ale GDPR au fost constatate

europarl.eu
Comisia europeana UE

La un an de la intrarea în vigoare a Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) au fost înregistrate aproape 90.000 de notificări referitoare la încălcări ale securității datelor cu caracter personal la nivelul UE, informează Reprezentanța Comisiei Europene în România, scrie Mediafax.

Citește și:  Uniunea Europeană, lege cu care TAIE în CARNE VIE - Aceste îngrăsăminte vor fi strict interzise producătorilor

Pe 25 mai a.c. se împlinește un an de zile de la intrarea în vigoare a acestul Regulament. Reprezentanța CE mai anunță că au fost adresate peste 144.000 de întrebări și plângeri autorităților naționale.

Pentru a marca acest moment, dl Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, și dna Věra Jourová, comisar pentru justiție, consumatori și egalitatea de gen, au declarat:

„Obiectivul principal al normelor a fost acela de a le oferi cetățenilor mijloacele necesare pentru a-și exercita drepturile și de a-i ajuta să dobândească un nivel mai mare de control asupra datelor lor cu caracter personal. Acest lucru se întâmplă deja, deoarece cetățenii europeni încep să își folosească noile drepturi, peste două treimi dintre ei fiind la curent cu acest regulament. Un alt avantaj este faptul că întreprinderile beneficiază, în prezent, de un singur set de norme, aplicabil în întreaga Uniune. Acestea și-au pus ordine în activități în ceea ce privește datele, fapt care a condus la îmbunătățirea nivelului de securitate a datelor și la construirea unor relații bazate pe încredere cu clienții lor”, au transmis vicepreședintele pentru piața unică digitală Andrus Ansip și comisarul pentru justiție Věra Jourová, conform sursei citate.

De asemenea, oficialii europeni au spus că au fost înregistrate peste 400 de cazuri transfrontaliere de utilizare abuzivă a datelor cu caracter personal în Europa.

„Datorită RGPD, autoritățile au devenit mai eficace în abordarea încălcărilor. De exemplu, la un an de la intrarea în vigoare a regulamentului, Comitetul european pentru protecția datelor, înființat recent, a înregistrat peste 400 de cazuri transfrontaliere de utilizare abuzivă a datelor cu caracter personal în Europa. Acest lucru demonstrează beneficiile suplimentare ale RGPD, întrucât protecția datelor nu se oprește la frontierele naționale. Cetățenii devin din ce în ce mai conștienți și acesta este un semnal foarte încurajator. Potrivit unor date recente, aproximativ șase din zece persoane sunt la curent cu faptul că în țara lor de reședință există o autoritate pentru protecția datelor. Această cifră reprezintă o creștere semnificativă față de 2015, când patru din zece persoane știau acest lucru. Autoritățile pentru protecția datelor au un rol esențial: să facă tot posibilul pentru ca RGPD să producă rezultate concrete”, au precizat Ansip și Jourová.

Principiile RGPD sunt o sursă de inspirație, și pentru țări din afara Europei. Astfel, din Chile în Japonia, din Brazilia în Coreea de Sud, din Argentina în Kenya se observă apariția unor noi legi privind protecția vieții private, bazate pe garanții solide, drepturi individuale exercitabile și autorități de supraveghere independente.

Regulamentul general privind protecția datelor este un set unic de norme cu o abordare comună la nivelul UE în ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, care se aplică direct în statele membre.

RGPD se aplică de la 25 mai 2018. De atunci, aproape toate statele membre și-au adaptat legislația națională pentru a se alinia la RGPD. Autoritățile naționale de protecție a datelor, care sunt responsabile de punerea în aplicare a noilor norme, își coordonează mai bine acțiunile datorită noilor mecanisme de cooperare și Comitetului european pentru protecția datelor. Acestea emit orientări privind aspectele esențiale ale RGPD pentru a contribui la punerea în aplicare a noilor norme.

Comisia Europeană va sărbători un an de la intrarea în vigoare a RGPD în cadrul unui eveniment care va avea loc la 13 iunie. Astfel cum este prevăzut în RGPD, Comisia va prezenta în 2020 un raport privind aplicarea noilor norme.

Totodată, miercuri vor fi publica primele rezultate ale sondajului Eurobarometru special privind protecția datelor, în cadrul căruia au fost colectate opiniile a peste 27.000 de persoane din întreaga UE. CE va publica rezultatele complete ale sondajului Eurobarometru cu ocazia evenimentului aniversar din 13 iunie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.