DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Restaurantele și cafenele din interiorul clădirilor din 19 localități din județul Vâlcea vor funcționa la o treime din capacitate

elle.ro
restaurant osteria francescana

Restaurantele și cafenele din interiorul clădirilor din 19 localități din județul Vâlcea vor funcționa la o treime din capacitate, conform unei decizii adoptate miercuri de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU).

Decizia a fost luată de membrii CJSU Vâlcea după ce în aceste localități incidența cumulată a cazurilor de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2 din ultimele 14 zile a depășit 1,5/1000 de locuritori.

„Aceste localități sunt: Băbeni (8,49), Drăgoești (4,66), Pietrari (4,07), Stoenești (2,97), Galicea (2,97), Vlădești (2,70), Călimănești (2,62), Bunești (2,54), Milcoiu (2,42) Râmnicu Vâlcea (2,36), Berislăvești (2,19), Runcu (2,15), Voineasa (1,99), Păușești Măglași (1,99), Bujoreni (1,97), Costești (1,95), Golești (1,92), Ocnele Mari (1,74) și Olanu (1,72)”, se arată într-un comunicat al Prefecturii Vâlcea.

Măsura se va aplica pe o perioadă de două săptămâni, între 1 și 14 octombrie. În același interval, în aceste localități, vor fi suspendate atât activitațile cu publicul ale sălilor de jocuri de noroc și cinematografelor, cât și evenimentele publice, respectiv spectacole, concerte, diverse evenimente culturale, târguri săptămânale, târguri de produse tradiționale, bâlciuri, talciocuri sau piețe volante.

„De asemenea, în această perioadă este interzis să se organizeze evenimente private (nunți, botezuri, zile onomastice) și rânduieli bisericești (pomeni, parastase) în localurile publice aflate în spații închise, iar purtarea măștii de protecție pentru persoanele adulte și copiii de peste 5 ani este obligatorie și în spațiile deschise dacă se află în grupuri mai mari de două persoane ce nu fac parte din aceeași familie”, se mai arată în comunicat.

Tot în ședința CJSU Vâlcea de miercuri au fost modificate și actualizate scenariile de funcționare a unităților de învățământ preuniversitar. Astfel, potrivit hotărârii adoptate, începând de joi, din cele 407 unități de învățământ de stat și private din județ, 15 vor funcționa pe scenariul roșu, 181 pe scenariul galben (170 de stat și 11 particulare) și 211 pe scenariul verde (210 de stat și una particulară).

„Unitățile de învățământ care vor funcționa pe scenariul roșu sunt din localitățile unde incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 este mai mare de 3/1000 de locuitori, pentru siguranța epidemiologică și potrivit dispozițiilor Ministerului Educației Naționale, acestea fiind obligate să trecă la desfășurarea cursurilor exclusiv online. Aceste unități școlare sunt: Școala Gimnazială nr.1 Drăgoești, Grădinița cu program normal nr.1 Drăgoești, Grădinița cu program normal din satul Geamăna - Drăgoești, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Băbeni, Liceul „George Țărnea” Băbeni, Grădinița cu program normal Băbeni, Școala Gimnazială din satul Valea Mare - Băbeni, Școala Gimnazială din satul Romani - Băbeni, Școala Primară din satul Valea Mare – Băbeni, Grădinița cu program normal din satul Valea Mare – Băbeni, Grădinița cu program normal din satul Romani – Băbeni, Grădinița cu program prelungit din satul Tătărani – Băbeni, Școala Gimnazială Pietrari, Grădinița cu program normal Pietrari și Colegiul Tehnic Energetic din Râmnicu Vâlcea care a fost declarat focar COVID, în prezent aici fiind trei cazuri de infecție cu virusul SARS-CoV-2 confirmate”, anunță Prefectura Vâlcea.

De asemenea, ca urmare a apariției unor cazuri de îmbolnăvire cu virusul SARS-CoV-2, fie în rândul elevilor, fie în rândul profesorilor, în județ, în prezent, 11 clase și trei grupe de grădiniță au activitatea suspendată pe o perioadă de 14 zile.

„Județul Vâlcea este în momentul de față pe primul loc în țară în ceea ce privește creșterea incidenței cumulate a cazurilor de infectare în ultimele săptămâni, situație care a impus luarea unor măsuri pentru combaterea răspândirii infectărilor. Sunt măsuri dure care, într-adevăr, afectează o parte dintre agenții economici din județ, însă necesare pentru a nu ajunge într-o situație și mai gravă. În plus, există măsuri compensatorii pentru cei afectați de asceastă situație, care, de exemplu, pot primi lunar, pentru fiecare angajat, 75% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea întreruptă, sau 41,5% din salariul mediu brut pe economie, dacă au activitatea redusă. Consider că situația impune responsabilitate din partea tuturor și că toți trebuie să depunem eforturi pentru a depăși această perioadă. Mai bine să mă judece un om sănătos, decât să mă pomenească un om bolnav”, a transmis prefectul județului Vâlcea, Sebastian Fârtat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.