Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Reuniune la nivel înalt, pe Mediterană, pentru relansarea UE

yahoo.com
hollande merkel renzi

Matteo Renzi, Angela Merkel şi Francois Hollande vor căuta mijloacele de relansare a unei Europe aflate în plină criză de identitate în cursul unei reuniuni în trei, luni după-amiază, pe Marea Mediterană, în largul coastelor Italiei, comentează AFP, conform agerpres.ro

Preşedintele Consiliului italian urmează să-i întâmpine în jurul orei locale 16:00 (14:00 GMT) la Napoli pe cancelarul german Angela Merkel şi pe preşedintele francez Francois Hollande, înainte de a-i însoţi pe micuţa insulă Ventotene, din Marea Tireniană, între Roma şi Napoli. Acolo, cei trei conducători europeni se vor reculege la mormântul lui Altiero Spinelli, autorul unei pledoarii pentru o Europă federală, aşa-numitul "Manifest de la Ventotene".

Tatăl unui tânăr mort în Colectiv își strigă DUREREA: Am schimbat un guvern. Și?


Ei vor fi apoi transportaţi pe portavionul Garibaldi, nava amiral a marinei militare italiene, pentru un dineu de lucru în cursul serii. 

Decizia britanică de a părăsi UE, "Brexit", şi consecinţele sale asupra viitorului Uniunii Europene i-au reunit foarte repede pe conducătorii francez, italian şi german. În cursul mini-summit precedent, la Berlin, în 27 iunie, ei lansaseră un apel pentru o "nouă impulsionare" în favoarea Europei.

Ponta nu uită anul 2014: Acuzații grave la adresa românilor din diaspora


Reîntâlnirea lor luni, pe Mediterana, intervine cu trei săptămâni înaintea unui summit european extraordinar, prevăzut pentru 16 septembrie la Bratislava şi convocat după Brexit. 

Decizia britanică de a părăsi UE "este o înfrângere politică" pentru Europa şi trebuie să reprezinte "un imens apel la trezire" pentru UE, care trebuie să se reformeze rapid, a afirmat Renzi la sfârşitul lunii iulie. 

Pentru a răspunde acestei provocări, Franţa şi Italia preconizează o mai puternică integrare europeană, în special în materie de securitate şi de apărare. "Aceasta va fi una dintre lecţiile pe care le vom avea de tras din Brexit, impulsionarea pe care o vom avea de dat" construcţiei europene, declarase astfel preşedintele francez în iulie la Lisabona, prima etapă a unui mini-turneu european "post-Brexit" al lui Hollande.

Îmblânzirea lui Donald Trump: Ce a hotărât cu privire la imigranții ilegali din SUA


Ideea unui "Schengen al securităţii pentru a răspunde terorismului" a mai fost apărată de asemenea de guvernul italian. Într-un editorial comun, publicat în 11 august, ministrul apărării Roberta Pinotti şi cel al afacerilor externe Paolo Gentiloni au preconizat crearea unei "forţe multinaţionale europene" pentru misiuni speciale, sub comandament unic. 

Franţa a sugerat, la rândul său, ideea unei finanţări europene pentru a susţine aceste proiecte comune în domeniul militar. "Asupra acestui subiect, trebuie ca Europa să capete o autonomie strategică", s-a comunicat la Paris. 

Parisul doreşte astfel instituirea rapidă a unui corp european de grăniceri pentru a întări frontierele externe ale UE şi a le face mai ermetice.

Occidentul a tradat! Rusia va începe războiul "pe fata" nu doar hibrid! România afectata direct!


Angela Merkel, a cărei popularitate este în scădere după afluxul de migranţi în Germania, este pe aceeaşi linie cu Renzi, care constată cu nelinişte că numărul migranţilor creşte în fiecare săptămână în Peninsula italiană. 

Cei trei lideri vor aborda şi aspecte economice. Preşedintele francez a sugerat deja dublarea în cinci ani a planului Juncker (315 miliarde din 2015 până în 2018), în transporturile proprii, modernizarea digitală şi cercetare. Renzi este favorabil la rândul său utilizării unei părţi din aceste fonduri pentru a favoriza cultura în Europa. 

Dar şeful guvernului italian vrea mai ales să-şi convingă colegii - începând cu cancelarul german - să pună capăt unei Europe "contabilizate" într-un moment în care populiştii câştigă teren peste tot.

Pentru prima dată după războiul rece, Germania cere cetățenilor să-și facă provizii


Matteo Renzi denunţă astfel austeritatea şi echilibrul conturilor publice ca singurul orizont în Europa şi solicită, în special Franţei, mai multe investiţii şi flexibilitate în materie de disciplină bugetară. 

Angela Merkel se arată în schimb mult mai circumspectă faţă de aceste proiecte şi, în general, în faţa oricărui răspuns "federalist" crizei declanşate de Brexit. Şi aceasta cu atât mai mult, cu cât alegerile legislative sunt prevăzute pentru anul viitor în Germania. 

Franţa intră şi ea în perioada electorală înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi mulţi se tem că situaţia anterioară va rămâne în continuare neschimbată. 

Acest mini-summit reuneşte "trei lideri slăbiţi, confruntaţi cu dificultăţi interne şi aflaţi în faţa unor schimbări electorale iminente, şi care au deci marje de manevră foarte restrânse", scria duminică editorialistul de la Sole24Ore, cotidian economic italian.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.