Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Revolta fermierilor polonezi împotriva 'Green Deal': Sute de mii de hectare de teren agricol ar urma să fie inundate pentru 'refacerea naturii'

green deal

Uniunea Europeană vrea ca Polonia să inunde unele terenuri agricole. - Green Deal este o nebunie - avertizează Monika Przeworska de la Institutul de Economie Agricolă.

Uniunea Europeană vrea ca o parte din câmpurile folosite de fermierii polonezi să fie inundate ca parte a "refacerii naturii" . Acest lucru înseamnă limitarea suprafeței destinate producției de alimente. Potrivit "Nasz Dziennik", este vorba de aproximativ 400.000. de hectare utilizate în scopuri agricole.

Baza juridică va fi proiectul de regulament al Parlamentului și al Consiliului UE - Legea UE privind restaurarea naturii, prezentat la 22 iunie de Comisia Europeană. Regulamentul este un element al punerii în aplicare a obiectivelor Strategiei pentru biodiversitate până în 2030.

Documentul Parlamentului UE și al Consiliului este un regulament UE. Ce înseamnă acest lucru în practică? Ei bine, regulamentele pe care le stabilește după adoptarea lor intră automat în ordinea juridică a statelor membre - sunt automat obligatorii și trebuie aplicate direct.

În plus, procedura de adoptare a acestui tip de regulament se bazează pe o majoritate în Parlamentul European și pe o majoritate calificată în Consiliu, ceea ce înseamnă că nu prevede dreptul de veto pentru statele individuale.

Fermierii primesc deja informații

Portalul Świat Rolnika scrie despre amenințarea pe care o reprezintă pentru producătorii agricoli polonezi, care se află deja într-o situație dificilă . Această problemă a fost, de asemenea, subiectul unei conferințe de presă a Confederației, la care a participat Monika Przeworska, director al Institutului de Economie Agricolă.

Expertul a avertizat că, dacă nu se reacționează mai repede, va trebui să se implementeze această lege în Polonia. După cum adaugă el, la mijloc ar fi "nebunia" ideologică a UE.

În plus, se pare că proiectul UE se află deja la etapa inițială de implementare. Acest lucru trebuie să fie vizibil în Voievodatul Podlaskie sub așa-numita Directivă privind păsările. Potrivit lui Przeworska, fermierii locali care gestionează mlaștini primesc deja informații despre expertizele pregătite de serviciile poloneze, care arată că fermierii vor fi privați de peste 10.000. de hectare.

„Inițial, utilizarea acestor terenuri va fi limitată. În cele din urmă, ne temem că fermierii vor trebui pur și simplu să părăsească aceste terenuri. (...) Se pune întrebarea: ce ne încurajează cu adevărat Uniunea Europeană să facem în secolul XXI? Sunteți siguri că acest lucru consolidează Uniunea Europeană în ceea ce privește securitatea alimentară sau limitează producția?” a întrebat Przeworska.

Polonia urmează să inunde o parte din câmpuri

Proiectul este promovat sub sloganul "refacerea naturii" și face parte din politica Green Deal. Potrivit estimărilor preliminare, punerea în aplicare a planului UE ar implica inundarea unor terenuri cu o suprafață de 35.000 de hectare, ferme.

Unul dintre punctele foarte importante, din punctul de vedere al Poloniei, ale proiectului este acela că statele membre trebuie să implementeze măsuri de protecție a turbăriilor cu destinație agricolă - până în 2030, acoperind cel puțin 30% din suprafața acestor turbării, din care ¼ cu refacerea hidratării corespunzătoare; până în 2040 - 50%, din care ½ cu refacerea hidratării; până în 2050 - 70% - scrie mediul industrial.

„Măsurile în cauză înseamnă nici mai mult, nici mai puțin, demararea procesului de reținere a apei pe turbăriile folosite până acum pentru agricultură sau, mai la figurat - inundarea acestora. Da, UE vrea să-i scufunde pe fermierii polonezi”, mai susțin polonezii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.