Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezervația Biosferei Delta Dunării pusă la adăpost: Senatul a adoptat un proiect care completează legea care protejează rezervația

www.ziuaveche.ro/
delta dunarii

Plenul Senatului a adoptat luni, cu majoritate de voturi, un proiect iniţiat de deputaţi social-democraţi şi minorităţi, care are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Legii nr. 82/1993 privind constituirea Rezervaţiei Biosferei "Delta Dunării" în scopul conservării habitatului acestei zone, a modului de gestionare a resurselor regenerabile din rezervaţie, precum şi a creşterii nivelului de trai al locuitorilor, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Anunţul aşteptat de toată lumea! Pe cine trimite PSD la prezidențiale – Liviu Dragnea, informații explozive

"Există un număr de modificări substanţiale ale legii, necesare pentru o mai bună protecţie a rezervaţiei şi o susţinere activă a populaţiilor locale, printre care introducerea a două noi zone: cea de cruţare piscicolă necesară pentru protecţia resursei piscicole şi zona marină, care precizează diferenţa dintre plajele sălbatice şi cele neamenajate, ceea ce va duce la o mai bună conservare a resurselor şi la un management mai performant", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Senatorul USR Mihai Goţiu a declarat, în plen, că Uniunea Salvaţi România susţine această lege, "chiar dacă a fost propusă de PSD", pentru că îmbunătăţeşte legislaţia privind Delta Dunării, dar şi modul în care comunităţile locale vor beneficia de pe urma acesteia.

Prin acest proiect se stabileşte "în mod clar modul în care resursele regenerabile terestre şi acvatice se pot scoate la licitaţie, precum şi faptul că persoanele juridice sau fizice autorizate care au sediul stabil sau domiciliul în rezervaţie sau în localităţile limitrofe au dreptul de a participa la licitaţie".

Un alt punct important al iniţiativei îl reprezintă "cedarea dreptului de administrare de către Consiliul Judeţean Tulcea pentru suprafeţe de aproximativ 4.000 de hectare teren agricol către unele consilii locale, pentru a fi folosite ca ferme de subzistenţă pentru locuitorii din Deltă sau pentru producţia de furaje pentru crescătorii de animale înregistraţi pe raza localităţilor respective".

Nu în ultimul rând, se actualizează cuantumul contravenţiilor care nu au mai fost modificate din 2011 (când au fost stabilite la actualul nivel prin Legea 136/2011 la un salariu minim brut în plată de 670 de lei, iar în prezent este de 1.900 de lei, determinând un raport de creştere de 2,8) şi se simplifică procedura de constatare".

Senatul este prima Cameră sesizată cu acest proiect legislativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.