Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie cu 2,6 miliarde euro

Agerpres
BNR

Rezervele valutare la BNR au crescut în aprilie cu 2,6 miliarde euro, la un nivel record de 38,3 miliarde euro, după ce în cursul lunii au intrat 3,5 miliarde euro din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor, potrivit Mediafax.

În total, în aprilie, în rezerva Băncii Naţionale au intrat 4,1 miliarde eurio, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor (inclusiv sumele rezultate din emisiunile de euroobligaţiuni ale Ministerului Finanţelor în valoare nominală totală de 3,5 mld.euro), alimentarea contului Comisiei Europene şi altele, conform ZF.

În paralel, au ieşit din rezerva 1,57 miliarde euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăti de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

Nivelul rezervei de aur s-a menţinut la 103,6 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 4,88 miliarde euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) erau la finele lunii aprilie de 43,18 miliarde euro, faţă de 40,49 miliarde euro la 31 martie 2021.

Plăţile scadente în luna mai 2021 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor, însumează circa 222 milioane euro.

”Conform BNR rezervele internaţionale ale României au crescut cu 6.6% lună/lună şi cu 12.4% an/an la 43.2 miliarde EUR în luna aprilie (maxim istoric). Evoluţia a fost determinată, în principal, de majorarea rezervelor valutare, cu o dinamică lunară de 7.3% şi cu un ritm anual de 15.5%, la 38.3 miliarde EUR (nivel record).Apreciem că nivelul curent al rezervelor internaţionale, reprezentând circa 20% din PIB, este confortabil, inclusiv în scenariul incidenţei unor şocuri economice adverse”, a comentat Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.