Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

REZULTATE PARŢIALE PRELIMINARE de la Chişinău. Moldova a votat pentru Uniunea Europeană!

sursa:www.deschide.md

Comisia Electorală Centrală de la Chişinău a prelucrat 88% din voturile moldovenilor pentru Parlamentul de la Chişinău. La alegeri au participat cca 1 660 mii moldoveni, ceea ce constituie o prezenţă la vot de 55,86%. Conform rezultatelor parţiale preliminare, care nu pot suferi schimbări majore, partidele pro-europene au obţinut cumulat majoritatea simplă în legislativul de la Chişinău. Astfel, Partidul Liberal Democrat acumulează în acest moment 19,3%, Partidul Democrat – 15,76%, iar Partidul Liberal – 9,38% din voturile basarabenilor.

În urma redistribuirii voturilor partidelor care n-au trecut pragul elecoral, conform acestor rezultate PLDM obţine 23 mandate de deputat, PDM – 19, iar PL – 12 mandate. Astfel, partidele pro-europene întrunesc o majoritate de 54 mandate din cele 101 ale Parlamentului de la Chişinău. Toate cele trei partide optează pentru integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană. Deoarece CEC n-a procesat încă voturile din diaspora, care votează de obicei preponderent pentru partidele pro-europene, ne putem aştepta la o uşoară îmbunătăţire a rezultatelor acestor trei partide.

content-image

De cealaltă parte, surpriza scrutinului este formaţiunea pro-rusă Partidul Socialiştilor, care a reuşit să profite din plin de excluderea pe ultima sută de metri din campania electorală a celuilalt partid pro-rus, „Patria” lui Renato Usatîi. Socialiştii, care pledează pentru denunţarea Acordului de Asociere a Moldovei cu UE au luat cele mai multe din preferinţele moldovenilor, 21,6% (26 mandate de deputat) conform rezultatelor preliminare. O cădere dramatică în preferinţele moldovenilor a înregistrat-o Partidul Comuniştilor al lui Vladimir Voronin, care a luat 17,83% din voturi (21 mandate).

Scrutinul s-a desfăşurat fără încălcări majore, fiind înregistrate nereguli doar la secţiile de vot din Rusia, unde nu toţi moldovenii au reuşit să voteze din cauza prezenţei masive la vot a diasporei moldoveneşti din Moscova. Procesul de vot a fost îngreunat şi de deficienţele tehnice ale registrului electronic al alegătorilor. Implementarea nereuşită a acestuia  se pare că a fost marele eşec al CEC de la Chişinău în organizarea scrutinului parlamentar.

În acest moment la Chişinău situaţia este calmă, toate forţele politice aşteptând rezultatele finale ale alegerilor. Urmează probabil o perioadă de negocieri dure pentru formarea majorităţii parlamentare. De notat că în noua coaliţie de guvernare urmează să fie cooptat şi Partidul Liberal, care a fost în 2013 eliminat de la guvernare şi înlocuit cu Partidul Liberal Reformator, care la aceste alegeri n-a reuşit să depăşească pragul electoral.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.