Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert D. Kaplan: UE se destramă treptat; România și SUA sunt mai apropiate acum decât ar putea spera cineva

KaplanBob_LowRes_WEB_PT_2011

Analistul american Robert D. Kaplan a acordat un interviu Agerpres, în care a vorbit despre viitorul Uniunii Europene, relația țărilor din Europa de Est cu Statele Unite, dar și despre cea mai nouă carte a sa, „In Europe's Shadow: Two Cold Wars and a Thirty-Year Journey Through Romania and Beyond” („În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe”).

Criza refugiaților și amploarea pe care o ia terorismul sunt două probleme care pot destrăma Uniunea Europeană, în opinia analistului american.

„Mă tem că Uniunea Europeană se destramă treptat și că, în loc de o Europă unită, veți avea mai multe Europe diferite, care avansează cu viteze diferite, iar acest lucru va diminua puterile Vestului și va împiedica Statele Unite să aibă un aliat puternic în Europa. Deci sper că liderii europeni vor putea gestiona criza și vor găsi diverse soluții pe parcurs, doar că nu sunt convins că o vor putea face”, a declarat Robert D. Kaplan.

Acesta susține că scăderea influenței UE va duce în mod natural la o reconfigurare a relațiilor dintre statele est-europene și SUA.

„Românii ar vrea ca Europa să aibă succes. Dar Europa nu are succes, să fim sinceri. Problemele din Uniunea Europeană sunt profunde, sunt extrem de grave, prin urmare românii, precum și alte popoare din Europa Centrală și de Est, fie din țările baltice, fie din Polonia, înclină din ce în ce mai mult către Statele Unite, pe măsură ce văd Europa pierzându-și puterile. Să privim lucrurile în felul următor. Cu cât UE devine mai slabă, cu atât NATO devine mai slab, pentru că cele două sunt interconectate. Dacă sunt semne de întrebare cu privire la NATO și la UE, atunci Bucureștiul, Varșovia, Tallinnul etc. trebuie să se orienteze către Washington pentru un anumit ajutor și apărare”, a completat analistul american.

Vorbind despre atuurile și problemele României, Kaplan declară că așezarea geografică a țării noastre poate reprezenta un avantaj competitiv, în timp ce slaba organizare a statului este de multă vreme o piatră de moară pentru dezvoltarea economică a României.

„Din punct de vedere geografic, avantajul competitiv al României este că e o cale către Orientul Mijlociu și către Mediterană, are deschidere la Marea Neagră, se învecinează cu Europa Centrală în vest, se învecinează cu Marea Neagră și Orientul Mijlociu extins în sud-est. E un punct de lansare pentru comerț, pentru a trimite militari, orice, în Orientul Mijlociu. Cred că cea mai mare provocare a României și ceea ce trebuie să facă, apărarea supremă a României este să aibă un stat de drept, un guvern și instituții bine organizate, cu alte cuvinte, să aibă o birocrație simplificată, o birocrație eficientă, să fie o țară în care străinilor le e ușor să facă afaceri și în care să vrea să facă afaceri. Asta a fost întotdeauna problema României, un stat slab organizat”, a conchis analistul american.

Robert D. Kaplan este autorul a 16 cărți de politică externă fiind desemnat de două ori de către revista Foreign Policy printre „Primii 100 de gânditori ai lumii”. Cea mai nouă carte a sa, „În umbra Europei: Două războaie reci și o călătorie de treizeci de ani prin România și mai departe”, urmează să fie lansată în limba engleză la finalul săptămânii, într-un eveniment găzduit de Ambasada României la Washington, urmând ca în primăvară să fie tradusă și în limba română.

„În 1981 și, de fapt, de-a lungul anilor 1980, România era cea mai deprimantă, retrogradă țară dintre membrele Pactului de la Varșovia. Era săracă, avea un nivel al totalitarismului mult mai profund decât cel întâlnit în celelalte țări, fie că vorbim despre Bulgaria, Polonia, sau orice altă țară. România era cu mult în urmă. Totuși, în 2013, 2014, 2015 am constatat că România se descurcă surprinzător de bine. De fapt, cred că sistemul politic e mai sănătos decât cel din Polonia, mai sănătos decât cel din Ungaria, mai sănătos decât cel din Bulgaria. E greu să găsești o fostă țară membră a Pactului de la Varșovia în care politica și economia să fie la un nivel atât de bun ca în România. Știu că românii se plâng mereu, mă aud și spun că e o prostie, asta nu merge bine, cealaltă nu merge bine, e prea multă corupție etc. Dar ideea e că românii se concentrează asupra lucrurilor importante. S-au săturat de corupție. Acesta e un lucru bun, nu e un lucru rău. Au un președinte care nici măcar nu e etnic român, e etnic sas. Acesta e un lucru bun, pentru că arată că populația nu mai gândește în termeni etnici, gândește în termeni universali, caută o conducere necoruptă, stabilă, tehnocrată, modernă. Populația asta cere și, treptat, asta obține. Rata creșterii economice a României este la un nivel ridicat în comparație cu cele din restul Europei”, a răspuns Kaplar, întrebat fiind despre cele mai mari evoluții pe care le-a observat de-a lungul vizitelor sale în România.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.