Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Robert Negoiță prezintă 'vocile răutăcioase' din București: interese ECONOMICE în spatele lui Nicușor Dan pentru suspendarea PUZ-urilor

Robert Negoita

Suspendarea PUZ-urilor în cinci sectoare din București de către Primăria Capitalei naște un adevărat scandal. După reacția virulentă avută de primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone (mai multe aici), acum e rândul lui Robert Negoiță să-l atace pe Nicușor Dan.

Negoiță, primar în sectorul 3, îi cere lui Nicușor Dan să organizeze o dezbatere amplă printre primăriile de sector astfel încât locuitorii din capitală să nu fie afectați de noile reglementări. Ba mai mult, Negoiță susține că unele persoane din oraș vorbesc de interesele financiare din spatele unei astfel de mutări: cei care vor să construiască ar trebui, conform acestuia, să „meargă cu jalba în proțap fix la Primăria Capitalei.”

Robert Negoiță: „PUG, PUZ, PUD, la prima vedere niște simple abrevieri, folosite parcă special așa, ca publicul larg să nu mai înțeleagă nimic. Este o temă atât de complexă încât mi-am propus ca de data aceasta să vă scriu despre ea cât mai pe înțelesul tuturor. Astfel încât să ne fie clar de ce un subiect atât de important pentru viața tuturor celor care trăiesc în București este abordat de actualul primar al Capitalei cât mai pe șest, cât mai departe de orice dezbatere publică, în ideea că poate oamenii nu înțeleg implicațiile și, sub umbrela generoasă și falsă a salvării spațiului verde, să poată da o lovitură mortală Bucureștiului

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

Spun pe șest pentru că este absolut anormal ca o astfel de inițiativă, care va bloca ani de zile dezvoltarea Capitalei, să fie întreprinsă fără o minimă dezbatere publică, fără un minim dialog măcar cu colegii, primarii de sectoare, ale căror comunități vor fi în mod direct afectate. Ori, actualul primar general strecoară o astfel de propunere pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului București și vrea ca în câteva zile să antameze viitorul Capitalei pe mulți ani de aici încolo.

Ca să înțelegem cu toții despre ce este vorba, trebuie spus din capul locului că aceste PUZ-uri (Planuri Urbanistice Zonale), pe care sectoarele le-au aprobat în ultimii ani, există dintr-un singur motiv: pentru că Primăria Generală nu a fost în stare în ultimii 20 de ani să-și facă treaba, indiferent de numele primarului general. Adică să fie în stare să elaboreze și să adopte un PUG (Plan Urbanistic General) unitar, așa cum ar fi fost normal. Există unul, doar că are 20 de ani….

Evident, aceste PUZ-uri realizate de specialiștii în arhitectură și urbanism, la solicitarea sectoarelor, cu zeci de avize de la zeci de instituții, și aprobate final în Consiliul General al Municipiului București, nu sunt perfecte. Nimic nu poate fi perfect. Dar ele există, sunt rezultatul, cum spuneam, al muncii specialiștilor- cel al S3 a fost întocmit de Universitatea de Arhitectură și Urbanism "Ion Mincu"- și al dezbaterilor publice, și permit dezvoltarea adecvată, realistă și coerentă din punct de vedere urbanistic a orașului, atrag investiții, generează locuri de muncă, taxe și impozite, într-un cuvânt prosperitate specifică mediului urban civilizat.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Ori, să vrei să anulezi tot ce există și să nu pui nimic în locul lor, mi se pare… noaptea minții. Oameni mult mai inteligenți decât noi au statuat că întotdeauna lipsa unei decizii este mai proastă decât orice decizie ai lua, indiferent de imperfecțiunea ei.

Înțelegeam demersul actualului primar general dacă în paralel cu anularea PUZ-urilor de sectoare ar fi avut pregătit, la următorul punct pe ordinea de zi în Consiliul General, PUG-ul, unul nou, nu cel de acum 20 de ani, astfel încât să pui ceva în loc, să nu lași gol și să ne arunci zeci de ani în urmă.

Dar nu, actualul primar general vrea să blocheze totul vreme de câțiva ani buni de aici încolo.

Care e interesul? Cel clamat public este, vezi Doamne, salvarea spațiilor verzi… O idee generoasă folosită abuziv pentru a masca o crimă comisă împotriva dezvoltării capitalei țării… Să luăm exemplul punctual al Sectorului 3. Actualul PUZ a fost contestat în instanță pe anumite zone și până la un verdict definitiv si irevocabil, oricum nu se poate autoriza sau construi ceva în aceste zone. Și sunt convins că aceeași situație e și în celelalte sectoare. Să nu mai spun că tot prin actualul PUZ, blocam construcțiile pe care PUG-ul le permitea în Parcul IOR, de exemplu. Sau în Brâncuși. Deci argumentul ăsta generos și vast nu stă în picioare …

Dar care să fie logica atunci?

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Există voci răutăcioase, care vorbesc pe la toate colțurile acestui oraș, dacă înțelegeți metafora, că de fapt sub umbrela generoasă a salvării spațiului verde s-ar ascunde niște interese mult mai pământești și foarte… financiare. Pe scurt, desființarea PUZ-urilor de sectoare va atrage după sine câțiva ani în care oricine va avea de construit ceva în Capitală, o să meargă cu jalba în proțap fix la…. Primăria Capitalei.

Pai ăsta să fie noul mod de a face politică în România?!… E nevoie de vaci de muls? Sincer, nu vreau să cred aceste bârfe de oraș și sper că acest demers inițiat de primarul general să nu fie aprobat, pentru a nu alimenta și mai mult și pentru a nu da forță acestor… bârfe bulevardiere.

Nu pot să înțeleg totuși graba și felul în care se încearcă acest demers, cât mai ascuns, cât mai departe de ochii opiniei publice, cât mai ferit de o dezbatere.

Atenție, aici vorbim despre un demers cu un puternic impact social și economic pentru întreaga Capitală. Un demers care blochează pentru ani buni dezvoltarea orașului.

Și, pentru a va argumenta în acest sens, revin cu un exemplu tot din Sectorul 3. Lucrăm de aproape doi ani de zile pentru finalizarea documentațiilor de autorizare pentru lucrări de infrastructură vitale pentru locuitorii celui mai mare sector din București, dar și pentru cei care tranzitează pe aici. Vorbim despre poduri, pasaje, pasarele, toate menite să crească nivelul de mobilitate în Capitală. Acum, când suntem la final, vine primarul general și anulează totul, nu pune nimic în loc și ne invită să ne luăm costumele de vaci de muls și să mergem cu jalba în proțap la ușile Primăriei Generale preț de câțiva ani pentru a o lua de la capăt. Dar anii ăștia pierduți cine îi mai dă înapoi bucureștenilor?

Citește și: VIDEO - Simona Halep a fost huiduită de fanii de la meci, după o declarație care nu i-a mulțumit

Îi cer public primarului general al capitalei să retragă acest punct de pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu General, să pună mâna la treaba și să reușească să realizeze cât mai repede un PUG actual pentru Capitală, și abia atunci, când are ce să pună în loc, să desființeze ce o vrea.

Îl invit, în egală măsură, dacă într-adevăr demersul său este unul bine intenționat și de bună credință, ca, prin funcția ce i-a fost incredințată de bucureșteni, să inițieze o dezbatere amplă, cu toate primăriile de sector, ca să discutăm punctual despre eventualele zone ce ridică probleme și pentru care putem găsi împreună cele mai bune soluții, până la redactarea și aprobarea unui PUG.

Altfel, da, e ușor să distrugi când nu ai construit niciodată nimic… Și îi reamintesc că atunci când venise la sediul PS3 la dezbaterea pentru PUZ- da, noi am făcut dezbateri și cu specialiștii, și cu cetățenii- nici nu știa despre ce zone vorbește. Îi reamintesc că oamenii care locuiau în case construite de ani de zile în zone unde dânsul spunea că nu există nimic, îi arătau poze cu locuințele lor… și îl invitau să o ia la picior prin oraș, să vadă de ce era nevoie de a reglementa urbanistic străzile. Atunci nu era primar general, dar acum e, poate și coboară în teren…

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

PS: Sper, și am încredere, că toți liderii partidelor ce au reprezentanți în Consiliul General al Municipiului București au încă rațiunea necesară să ceară ca acest delir, această crimă împotriva Capitalei să nu aibă loc”, a spus Robert Negoiță pe pagina sa de Facebook.

Context

Nicuşor Dan, primarul general al Bucureştiului, a iniţiat 5 hotărâri de Consiliu General ce prevăd suspendarea pentru 2 ani a Planurilor Urbanistice Zonale Coordonatoare ale Sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, aprobate în ultimii 2 ani, pe baza unor plângeri realizate de Asociaţia Salvaţi Bucureştiul, Fundaţia Eco-Civica şi de USR, care acuză transformarea a zeci de hectare de spaţiu verde în spaţiu de construit, informează News.ro.

Proiectele de suspendare a PUZ-urilor coordonatoare au fost introduse pe ordinea de zi a Consiliului General al Municipiului Bucureşti de vineri, 26 februarie 2021.

Astfel, Nicuşor Dan a elaborat proiecte de suspendare a hotărârilor de aprobare a PUZ-urilor sectoarelor 2, 3, 4, 5 şi 6, hotărâri adoptate în mandatul fostului primar general PSD Gabriela Firea.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Dacă proiectele vor fi votate şi adoptate de către CGMB, PUZ-urile de sector vor fi suspendate începând cu data de 5 martie, pe o perioadă de 2 ani. "Pe perioada de suspendare (...), certificatele de urbanism si autorizaţiile de construire/desfiinţare emise de Primarul Municipiului Bucureşti şi de primarii sectoarelor Municipiului Bucureşti vor respecta prevederile documenţatiilor de urbanism anterioare", regulă care se va aplica "inclusiv certificatelor de urbanism şi autorizaţiilor de construire/desfiinţare aflate în curs de emitere la data intrării în vigoare" a hotărârilor de suspendare, se stipulează în proiecte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.