Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România a retrogradat 3 poziții în clasamentul global al antreprenoriatului

România se află în prezent pe locul 45 din 138 de țări analizate, conform Raportului Indicelui Global al Antreprenoriatului, publicat astăzi, cu 3 poziții mai jos decât în ediția precedentă.

România a fost surclasată de state precum Cehia, Cipru, Tunisia sau Columbia, state care au avansat în clasamentul general față de ediția anterioară. În timp, ce state precum Italia, Ungaria, China sau Grecia se situează pe pozițiile următoare României. Am pierdut totodată un loc și în clasamentul continentului european, unde în prezent ne aflăm pe poziția 26, după ce în ediția precedentă am ocupat locul 25, dar și în clasamentul UE-28, unde ocupăm locul 22, după ce în ediția precedentă am ocupat locul 21. România a fost surclasată, în clasamentul Uniunii Europene, de către Cehia și Cipru, în timp ce Ungaria a pierdut în clasamentul general 6 poziții, aflându-se în prezent pe locul 47. Așadar, mai jos cu 2 poziții decât România. Suntem deficitari la atitudine, resurse, infrastructură, asumarea riscului, dar și la capacitatea de a reține resursele umane talentate în țară, cu impact direct asupra investițiilor, productivității, inovării și locurilor de muncă bine plătite. Detalii suplimentare aici.
Mereu mi-a plăcut să ne comparăm cu cei mai buni.

Americanii au cel mai sănătos și prolific mediu antreprenorial din lume, o indică raportul mai sus invocat. Suedia e pe primul loc în UE (locul 4 în lume), urmată apoi de Danemarca (locul 5 în lume), UK (locul 8 în lume), Irlanda (locul 9 în lume).

Irlandezii, însă, au avut cea mai mare viteză de creștere economică din UE în anul 2015. Explicația principală este că înțelege rolul investițiilor și s-a tranformat în cel mai mare atractor de investiții străine directe (ISD), punând accent pe resursa umană foarte bine educată și înalt calificată, respectiv pe facilitățile fiscale.

 

 

Iată impulsul dat asupra ISD în Irlanda, comparativ cu România. Sunt vizibile tendințele opuse. Atrag un semnal de alarmă: discursul electoralist cu privire la capitalul autohton și autarhia economică nu va reduce decalajele de dezvoltare dintre români și europeni. Bunăstare înseamnă în primul rând locuri de muncă bine plătite. În acest sens, avem nevoie de investiții masive străine și autohtone. Iată cum o fac irlandezii: www.idaireland.com.

În anul 2017, în România nu vor fi bani autohtoni de investiții, ei fiind absorbiți în spațiul public de creșterea salariilor, iar în privat tot de creșterea salariilor pentru că e un efect de transmisie semnificativ, cam de 40-45% din creșterea de la nivelul bugetarilor.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.