Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România ar putea să vândă Ucrainei energie electrică: anunț făcut de comisarul european pentru energie

dcnews.ro
curent electric

Țările UE sunt pregătite să furnizeze Ucrainei energie electrică, iar acum se lucrează la creșterea limitelor de capacitate, a declarat comisarul european pentru energie, Kadri Simson, într-un interviu acordat UNIAN.

„Avem premisele necesare pentru ca UE să furnizeze energie electrică Ucrainei. Primul pas a fost făcut în martie, când am sincronizat rețeaua energetică ucraineană cu rețeaua Europei continentale în două săptămâni, lucru la care mulți s-au îndoit", a spus ea.

Potrivit lui Simson, energia electrică poate fi transmisă în ambele direcții. Aceasta înseamnă că Ucraina poate atât să exporte, cât și să importe energie electrică din UE. "Țările evidente care ar putea vinde energie electrică Ucrainei sunt, desigur, vecinii săi cei mai apropiați. Volumele pe care le pot furniza sunt limitate de capacitatea de tranzacționare convenită în cadrul rețelei europene ENTSO-E. Continuăm să colaborăm îndeaproape cu ei pentru a mări această limită", a explicat comisarul european.

Pe 31 octombrie, ca urmare a bombardamentelor, stațiile electrice au fost avariate, instalațiile hidroenergetice și termice au cauzat probleme cu alimentarea cu energie electrică și apă.

Începând cu 1 noiembrie, Ucraina a convenit cu 12 țări cu privire la furnizarea de echipamente pentru refacerea infrastructurii energetice. Potrivit estimărilor experților, de la 1 noiembrie 2022, 40% din infrastructura energetică a fost distrusă sau avariată.

În plus, unele dintre centralele electrice sunt situate pe teritoriul controlat de ruși, inclusiv centrala nucleară de la Zaporojie, care este cea mai mare centrală nucleară din Europa și a furnizat 25% din consumul Ucrainei.

Din cauza acestor factori, în Ucraina a apărut o penurie temporară de energie electrică, iar din 11 octombrie, exporturile de energie electrică au fost oprite pentru a-și stabiliza propriul sistem energetic. Importurile comerciale de energie din UE către Ucraina nu au fost încă efectuate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.