Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România campioană în UE la reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf

Pinterest
energie electrica

România campioană în UE la reducerea consumului de energie electrică în orele de vârf

România a fost unul dintre cele trei state UE care au reușit să-și reducă cererea lunară de energie electrică cu 10%, iarna trecută, atingând în acest fel obiectivul european, arată un raport al think tank-ului dedicat energiei Ember, citat de InfoClima.

Potrivit specialiștilor, sistemul energetic european a trecut cu bine peste o iarnă agitată datorită cererii reduse, combinată cu o producție record de energie regenerabilă.

Totuși, doar România, Slovacia și Grecia și-au atins sau au depășit obiectivul de reducere a cererii lunare de energie electrică cu 10%. România are, de asemenea, cea mai mare reducere a consumului în orele de varf din UE (15%).

Raportul mai arată că acea „revenire" a cărbunelui de care s-a tot vorbit nu s-a materializat niciodată, deoarece energia electrică produsă pe bază de cărbune în UE a scăzut față de iarna precedentă.

„Pe măsură ce Europa se îndrepta spre sfârșitul anului 2022, criza gazelor naturale, combinată cu producția scăzută de energie nucleară și hidroelectrică, a dus la îngrijorări cu privire la modul în care țările vor menține lumina aprinsă pe timp de iarnă. Acum, privind retrospectiv la ultimele șase luni, este clar că sistemul energetic european a trecut cu succes peste furtună.

O scădere semnificativă a cererii de energie electrică, combinată cu o ofertă record de energie electrică din surse regenerabile a împiedicat UE să se întoarcă la combustibilii fosili în această iarnă. Având în vedere contextul politic European, subiectul „revenirii la cărbune” a rămas unul des speculat pe agenda publică. Totuși, producția de cărbune și de gaze a scăzut brusc chiar și în perioada 2022-2023, generând pentru prima dată în timpul iernii mai puțină energie decât sursele regenerabile. Având în vedere că producția de combustibili fosili a scăzut, emisiile din sectorul energetic al UE în timpul iernii au fost cele mai scăzute din istorie.”, a precizat cercetătorul în politici de energie Mihnea Cătuți, potrivit InfoClima.

România a redus semnificativ cererea de electricitate

Conform raportului Ember, România a fost unul dintre cele trei state care au reușit să-și reducă cererea lunară de energie electrică cu 10%, atingând în acest fel obiectivul European.

„Este important de menționat că diferența este față de media ultimilor cinci ani. Diferența față de anul trecut este ceva mai mică – în jur de -7,2%. Uitându-ne la segmentele de consum, cea mai mare reducere procentuală a consumului a fost a consumatorilor casnici. Asta demonstrează eforturile pe care cetățenii le-au depus pentru reducerea consumului propriu, atât prin utilizarea mai responsabilă a energiei, cât și prin investiții de diferite dimensiuni pentru schimbarea becurilor, a electrocasnicelor, dar și a instalării panourilor fotovoltaice pentru autoconsum. Reducerea consumului casnic a contribuit decisiv și la atingerea țintei pentru consumul din orele de vârf de sarcină. Este important de amintit că prețurile pentru consumatorii casnici au fost în mare parte plafonate, deci nu acesta a fost principalul motiv pentru micșorarea consumului. Reducerea a reprezentat mai probabil o reacție defensivă a populației față de multiplele schimbări de reglementare și incertitudinea pe care acestea le-au creat.”, susțin specialiștii.

Conform acestora, impactul crizei energetice asupra industriei prelucrătoare a avut de asemenea un efect asupra consumului industrial de energie electrică.

Producția industrială – cel mai mare consumator de energie electrică în termeni absoluți – încă nu a revenit la nivelul anilor 2018-2019, confruntându-se cu provocările economice cauzate de pandemia Covid-19 și de creșterea prețurilor energiei ca urmare a războiului din Ucraina.

Autorii analizei mai arată că au avut loc reduceri de consum și la nivelul autorităților publice, ca urmare a unor măsuri implementate de anumite minister și UAT-uri pentru reducerea facturilor pentru energie electrică, însă impactul exact al acestora este dificil de cuantificat.

Alte concluzii ale raportului:

- Aproape toate statele membre au redus cererea de energie electrică în timpul iernii, deși doar câteva dintre ele au atins obiectivul de reducere voluntară de 10% stabilit prin legislația UE de urgență.

- Cererea totală de energie electrică în UE a scăzut cu 6% față de media pe cinci ani, ceea ce a permis economisirea a 12 miliarde euro de energie electrică în timpul iernii (noiembrie-martie).

- Pentru prima dată într-o perioadă de iarnă, sursele de energie regenerabile au generat o proporție mai mare (40%) din energia electrică din UE decât combustibilii fosili (37%).

- Dintre cele 18 țări din UE care continuă să utilizeze cărbunele pentru energie, 15 au redus producția de energie pe bază de cărbune în iarna anului 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Singurele trei care au crescut producția de cărbune au fost Italia, Finlanda și Ungaria.

România, economii de gaze peste media UE

La sfârșitul lunii martie, ministrul Energiei, Virgil Popescu, anunța că România a realizat, în perioada august 2022 - ianuarie 2023, economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE de 19%.

„Statele Membre au ajuns la un acord politic privind propunerea de prelungire a aplicabilităţii Regulamentului Consiliului pentru acţiuni coordonate de reducere voluntară a consumului de gaze naturale, adoptat la data de 26 iulie 2022. Extinderea perioadei de aplicare a acestui regulament (măsurile de reducere a consumului de gaze naturale expiră la 31 martie 2023) a fost propusă de Comisia Europeană pentru a asigura volumele necesare de gaz natural pentru îndeplinirea obligaţiilor de înmagazinare (90% până la 31 octombrie 2023) pentru iarna 2023-2024, la preţuri rezonabile. În contextul implementării regulamentului actual, în perioada august 2022-ianuarie 2023 România a realizat economii voluntare de gaze de 21,2%, peste media realizată la nivelul UE, de 19%", a scris Virgil Popescu pe pagina sa de Facebook.

Reamintim că țările Uniunii Europene au convenit, în martie, să prelungească cu un an reducerea voluntară a cererii de gaze cu 15%, pentru a ajuta la pregătirea pentru o nouă iarnă cu provizii rusești limitate.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.