Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România cere revizuirea situației privind protecția ursului brun, din cauza pagubelor tot mai mari pe care aceste animale le provoacă

The Guardian
ursul brun

România a cerut Comisiei Europene (CE) să reevalueze situația privind protecția ursului brun, din cauza problemelor tot mai mari cauzate de aceste animale, care ajung în zonele populate, a informat Transtelex preluat de Rador Radio România.

Ideea propusă de ministrul român al Mediului, Mircea Fechet, ar însemna reformarea statutului de protecție a acestui animal, statut impus atunci când era considerat un animal pe cale de dispariție.

Succesul acestor politici a facilitat reproducerea ursului brun european, mai ales în România, unde în prezent sunt 7.200 de exemplare, 40% din populația totală de pe Bătrânul Continent.

Dar urșii, al căror habitat se află în principal în Carpați, se apropie din ce în ce mai mult de zonele populate și își pierd frica de oameni.

În ultimele două decenii, România a înregistrat 26 de cazuri de persoane ucise în urma atacurilor urșilor și peste 270 de răniți.

Potrivit ministrului, pagubele produse de aceste animale sunt în creștere.

Între 2017 și 2022, Guvernul României a plătit despăgubiri de 6,2 milioane de euro persoanelor afectate, a indicat el.

„În ultimii cinci ani, au fost înregistrate 6.400 de apeluri de urgență din cauza atacurilor (urșilor) împotriva oamenilor și doar în 2021 au fost raportate peste 1.500 de cazuri”, a spus Fechet, citat de Transtelex.

În România trăiește cea mai mare populație de urși bruni din Europa.

Dar „această bogăție de biodiversitate a început să pună în pericol cea mai valoroasă comoară a țării: oamenii”, a subliniat Fechet.

„Solicităm Comisiei să reevalueze starea de conservare a celor zece populații europene de urși bruni având în vedere Directiva privind Habitatele”, pentru a stabili dacă o menține sau adoptă modificări precum cea aplicată lupilor, a explicat el.

În ultimii 30 de ani, Uniunea Europeană (UE) a susținut mai multe programe de succes pentru salvarea ursului brun de la dispariție, prin LIFE, un instrument de sprijinire a programelor și politicilor de protecție a mediului în țările membre.

Programele similare pentru lupi au fost modificate recent, astfel încât „Statele membre să poată stabili excepții de la interdicțiile regimului strict de protecție, tot în scopul protejării intereselor socio-economice”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.