stiripesurse.ro

 
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România e chemată la raportul Comisiei Europene: În aprilie se decide totul

comisia europeana

Comisia Europeană a publicat vineri analiza sa anuală privind provocările economice și sociale cu care se confruntă statele membre ale UE, așa-numitele rapoarte de țară, care vor permite monitorizarea reformelor de politică și care vor indica din timp provocările pe care statele membre ar trebui să le abordeze, se arată într-un comunicat al CE. Statele membre trebuie să prezinte în aprilie programele lor naționale de reformă și programele lor de stabilitate (în cazul țărilor din zona euro) sau de convergență (în cazul țărilor din afara zonei euro), care abordează finanțele publice.

Citeşte şi: Jandarmul cântăreţ e istorie: O femeie caporal e noua senzaţie muzicală a Armatei / VIDEO

"Rapoartele sunt un instrument al semestrului european raționalizat pentru coordonarea politicilor economice care permite monitorizarea reformelor de politică și care indică din timp provocările pe care statele membre ar trebui să le abordeze. În urma publicării, în luna noiembrie, a analizei anuale a creșterii pentru 2016 și a recomandării privind zona euro, care stabileau prioritățile la nivel european, acum, prin aceste rapoarte, semestrul european își îndreaptă atenția asupra dimensiunii naționale. Rapoartele vor sta la baza discuțiilor cu statele membre privind opțiunile lor de politici naționale, anterior prezentării programelor lor naționale în aprilie și vor contribui la formularea, spre sfârșitul primăverii, a recomandărilor specifice pe care Comisia le adresează fiecărei țări", se arată în comunicatul CE.

Citeşte şi: Dezvăluiri incendiare despre Gabi Oprea: Pe ce ar fi cheltuit fostul vicepremier 6 milioane de euro

"În contextul creșterii riscurilor externe și al volatilității ridicate a piețelor financiare, fundamentele economiilor noastre trebuie consolidate neîntârziat. Analiza Comisiei arată că se întreprind reforme într-o serie de domenii de politică, însă eforturile sunt inegale. Mai multe state membre trebuie încă să fie mai ferme în abordarea vulnerabilităților persistente, de exemplu nivelul ridicat al datoriei publice și private", a declarat Valdis Dombrovskis, vicepreședintele pentru moneda euro și dialog social. Comisarul pentru ocuparea forței de muncă, afaceri sociale, competențe și mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen consideră că există un număr prea ridicat de cetățeni europeni care nu au încă un loc de muncă.

Citește și: Surpriză: Cu ce personaj important s-a iubit senatoarea PNL Doina Tudor, reținută de DNA

"Deși am atins în prezent cea mai ridicată rată de ocupare a forței de muncă de la începutul crizei în 2008, există un număr prea ridicat de cetățeni europeni care nu au încă un loc de muncă. Semestrul european este mijlocul prin care ne menținem angajamentul de a sprijini eforturile statelor membre de a asigura locuri de muncă pentru cetățenii lor", a spus Thyssen. La rândul său, Pierre Moscovici, comisarul pentru afaceri economice și financiare, impozitare și vamă, a declarat că rapoartele pe care Comisia le-a prezentat vineri oferă imaginea cea mai precisă și detaliată a economiilor UE. "Aceste analize aprofundate vor constitui baza dialogului necesar dintre instituțiile UE și autoritățile naționale din această primăvară, în vederea următoarei serii de recomandări specifice fiecărei țări. Stimularea creării de locuri de muncă și a creșterii economice rămâne principalul nostru obiectiv. În contextul în care redresarea economică a UE este în continuare fragilă, Comisia îndeamnă statele membre să continue reformarea economiilor lor și să abordeze dezechilibrele macroeconomice persistente", a spus Moscovici.

Vezi şi: Anunțul specialiștilor: România rămâne fără gaze și țiței

În cazul celor 18 state membre identificate în Raportul privind mecanismul de alertă pentru 2016, care a fost publicat în luna noiembrie alături de analiza anuală a creșterii, rapoartele de țară includ bilanțul aprofundat din cadrul procedurii privind dezechilibrele macroeconomice. CE precizează că în această etapă nu s-au întocmit rapoarte de țară pentru Grecia și Cipru, care în prezent fac obiectul programelor de sprijin pentru stabilitate. În lunile următoare, în cadrul semestrului european, Comisia va continua dialogul strâns cu statele membre, iar în luna martie, Comisia va organiza reuniuni bilaterale cu statele membre pentru a discuta rapoartele de țară. Comisarii vor efectua, de asemenea, vizite în statele membre pentru a se întâlni cu guvernele naționale, cu parlamentele, cu partenerii sociali și cu alte entități. "Statele membre trebuie să prezinte în aprilie programele lor naționale de reformă și programele lor de stabilitate (în cazul țărilor din zona euro) sau de convergență (în cazul țărilor din afara zonei euro), care abordează finanțele publice. Comisia a invitat statele membre să se consulte îndeaproape cu parlamentele naționale și partenerii sociali atunci când pregătesc aceste documente. Comisia va prezenta, apoi, în primăvară, propunerile sale privind un nou set de recomandări specifice fiecărei țări, care vizează principalele priorități economice și sociale ale fiecărei țări.

Citeşte şi: Dezvăluiri incredibile despre un nou scandal sexual: Cine a agresat un ministru francez

Tot în luna martie, Comisia va decide asupra categoriei aferente procedurii privind dezechilibrele macroeconomice (PDM) în care se va încadra fiecare stat membru care face obiectul unui bilanț aprofundat. Din acest an, Comisia a redus numărul categoriilor de dezechilibre macroeconomice (PDM), de la șase la patru: niciun dezechilibru, dezechilibre, dezechilibre excesive și dezechilibre excesive cu măsuri corective. Publicarea timpurie a acestor rapoarte de țară se înscrie în eforturile de raționalizare și de consolidare a semestrului european, în conformitate cu raportul celor cinci președinți și cu măsurile anunțate de Comisie în vederea finalizării uniunii economice și monetare a Europei. Unele dintre aceste măsuri au fost inițiate anul trecut, iar punerea lor în practică este confirmată în acest an, în scopul de a facilita un dialog veritabil privind prioritățile europene, inclusiv provocările cu care se confruntă zona euro, la începutul semestrului european, precum și în scopul alocării de mai mult timp, ulterior, pentru dialogul cu statele membre și părțile interesate la toate nivelurile, pentru a se reflecta asupra priorităților lor. Aceste rapoarte reliefează, de asemenea, atenția mai mare pe care Comisia o acordă în cadrul semestrului european aspectelor legate de ocuparea forței de muncă și problematicii sociale, spune Agerpres.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

CITESTE SI

EXQUIS.RO

REVISTABLOGURILOR.ROFii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.