DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

România este în afara deciziei Eurogrupului cu privire la Grecia

Grecia are cea mai mare datorie guvernamentală şi cel mai mare şomaj din UE. Grecia are o datorie guvernamentală de aproape patru ori şi jumătate mai mare raportată la PIB decât România. Şomajul elen oficial este de 25%, de trei ori şi jumătate mai mare decât în România.

- 6 puncte procentuale ajustare bugetară în ambele ţări, la timp în România, prea târziu în Grecia

Deficitul bugetar s-a redus cu 6 puncte procentuale în România, de la 8,9% în 2009, la 2,9% în anul 2012, la timp şi cu costuri majore. Cu întârziere de trei ani, Grecia îşi ajustează deficitul cu un salt similar, de la 10,2% în 2011, la 3,5% în 2014, dar ratează grav onorarea plăţii datoriilor publice.

+6 puncte procentuale creştere a datoriei guvernamentale în ambele ţări între 2011 şi 2014

România şi Grecia au continuat să se îndatoreze în ultimii 3 ani, dar au pornit de la niveluri diferite de îndatorare. Creşterea datoriei guvernamentale a Greciei de 6 puncte procentuale, de la 171% la 177% din PIB între anii 2011 şi 2014, este identică cu cea a României, dar de la 34% la 40% din PIB, în aceeaşi perioadă.

Grecia în Euro, România nu

Grecia este membră a UE de 25 de ani, în timp ce România a intrat de-abia în al nouălea an de apartenenţă la spaţiul comunitar european.

Grecia este de 15 ani în zona Euro, România nu e. Aşadar, România nu participă la deciziile Eurogrupului care vizează Grecia. Dar tot ceea ce se întâmplă în UE ne vizează în mod direct. Împărtăşim problemele, dar nu şi deciziile Eurogrupului pentru că nu suntem membri ai zonei Euro.

Andreea Paul

Prim-vicepreşedinte PNL

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.