Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România, o nouă condamnare la CEDO pentru tratament inuman. Avocat: 'Aştept cu interes Ambasada SUA, DNA-ul, CSM-ul'

CEDO

România a suferit o nouă condamnare la CEDO, într-un proces privind tratamentul inuman aplicat unui deţinut care suferea de cancer şi care a decedat din cauza tratamentului inadecvat din spitalul penitenciar. Statul român trebuie să plătească 9000 de euro fiului deţinutului decedat.

Vezi şi: Dezvăluiri incendiare din Comisia SRI: Crin Antonescu, Victor Ponta și apropiați ai lui Băsescu, vizați

"În hotarărea sa din cauza Dorneanu c. România din 28 noiembrie, CEDO a stabilit că refuzul Curţii de Apel Bacău de a dispune întreruperea executării pedepsei pentru o persoane ce suferea de cancer în fază terminală reprezintă un tratament inuman.

Reclamantul a fost condamnat în februarie 2013 pentru infraţiuni economice şi a fost încarcerat la 4 martie 2013. În aceeaşi zi a formulat cerere de întrerupere a executării pedepsei pe motive medicale, arătând că suferă de cancer în fază terminală şi are nevoie de chimioterapie, care nu se poate realiza în mediul carceral. Printr-o expertiză medicală s-a stabilit că supravieţuirea dlui. Dorneanu depinde de calitatea supraveghererii sale medicale, iar Tribunalul Bacău a dispus la 25 iunie 2013 întreruperea executării pedepsei pentru o perioadă de 3 luni. Recursul Ministerului Public a fost admis de Curtea de Apel Bacău la 29 iunie 2013. Starea de sănătate a dlui. Dorneanu s-a degradat şi nu i-a mai permis chimioterapia. Reclamantul a decedat la 24 decembrie 2013 în spitalul din Bacău.

Curtea a constatat că între data încarcerării şi data decesului, dl. Dorneanu a făcut obiectul a 27 de transferuri de la un penitanciar la altul şi a 7 transferuri în spitale penitanciar, toate aflate la distanţe mari unele faţă de altele. Transferurile au durat câteva zile în care dl. Dorneanu nu a primit niciun fel de îngrijire medicală. Curtea a constatat de asemenea că, pe măsură ce maladia a avansat, dl. Dorneanu nu putea rămâne în mediul carceral, autorităţile naţionale având obligaţia de a a se apleca şi asupra unor considerente umanitare. Curtea consideră că, având în vedere boala reclamantului şi faptele pe care le-a comis, riscul de recidivă era minim. Curtea a constatat şi faptul că judecătorii nu au fost foarte interesaţi de modalităţile concrete în care reclamantului i se administrează tratamentul medical.

Curtea consideră că instanţa naţională s-a aplecat mai mult asupra considerentelor de procedură decât asupra celor umanitare şi l-au împiedicat pe dl. Dorneanu să îşi trăiască ultimele zile în demnitate, nu legat cu cătuţele de un pat de spital", se arată în relatarea cazului de pe site-ul casei de avocatură Chiriţă şi Asociaţii.

Vezi și: SURSE - Liviu Dragnea a dat semnalul în PSD, după mesajul din SUA: se merge până la capăt

Avocatul Radu Chiriţă, conferenţiar universitar la Facultatea de Drept a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj, are o reacţie dură pe Facebook şi afirmă că asemenea speţe nu sunt rare în România.

"Si acum sa vina cineva sa imi explice de ce judecatorii pe care i-a durut in cur de astea de mai jos nu trebuie sa raspunda nici macar material. Astept cu interes Ambasada SUA, DNA-ul, CSM-ul si orice om de buna credinta care a protesteaza energic sa imi explice de ce cei trei judecatori din speta nu trebuie sa raspunda. Ca eu pot sa explic de ce iresponsabilitatea lor duce la situatii din astea. Iar cine crede ca speta asta este o exceptie se inseala amarnic", scrie Chiriţă pe Facebook.

Potrivit clujust.ro, fiul deţinutului decedat, Mircea Dorneanu, a solicitat 3000 de euro pentru prejudiciul material cauzat şi 500.000 de euro daune morale. Guvernul a considerat că prejudiciul material nu se justifică, iar prejudiciul moral este exagerat. CEDO a stabilit că nu există o legătură de cauzalitate care să justifice acordarea de despăgubiri pentru un prejudiciu material, însă a stabilit că reclamantul a suferit un prejudiciu moral prin tratamentul contrar articolului 3 al Convenţiei şi se impun despăgubiri de 9000 de euro, care trebuie plătite de statul român în termen de trei luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.