Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

România donează oxigen Indiei, unde bolnavii mor fără aer la ușile spitalelor

www.thejapantimes.com
india

Comitetul Național pentru Situații de Urgenţă a adoptat, marți, o hotărâre privind acordarea de asistență internațională, cu titlu gratuit, pentru Republica India.

România va trimite Indiei:

  • 80 de cvoncentratoare de oxigen de 5 l și 10 l
  • 75 de butelii de oxigen de 40 l
  • 20 de dispozitive de oxigenoterapie cu debit ridicat

Situaţia în India, unde pandemia COVID-19 a atins o gravitate fără precedent, este ''mai mult decât sfâşietoare'', a declarat luni la o conferinţă de presă directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a atras atenţia cât de importantă este vaccinarea, transmite AFP.

''OMS face tot ce poate, furnizând (Indiei) materiale şi echipamente esenţiale, în special mii de concentratoare de oxigen, spitale de campanie mobile prefabricate şi materiale de laborator'', a adăugat Tedros, după ce varianta indiană a coronavirusului a creat haos în această ţară cu peste 1,3 miliarde de locuitori, căreia numeroase ţări au anunţat că îi vor oferi ajutoare sanitare de urgenţă.

India a înregistrat duminică un record mondial de aproape 350.000 de cazuri de COVID-19 într-o singură zi. În capitala New Delhi martorii descriu culoare de spitale pline cu paturi şi tărgi şi familii implorând în zadar să li se dea apropiaţilor oxigen sau să fie internaţi, unii murind la uşa spitalelor.

''Am pierdut numărul'', a afirmat Sanjay, un preot care oficiază slujba unui decedat de COVID-19 într-un crematoriu din New Delhi şi unde din lipsă de spaţiu ceremoniile funerare s-au extins până la parcarea adiacentă, relatează AFP marţi.

''Începem la răsăritul soarelui şi incinerările continuă după miezul nopţii'', a declarat el pentru AFP, privind la flăcări şi grămezi de cenuşă fumegânde care, nu cu mult timp în urmă, erau fiinţe umane ucise de COVID-19.

Familiile deplâng în tăcere pe marginea drumului într-un cartier defavorizat al capitalei indiene, aşteptând rândul celor dragi decedaţi, înfăşuraţi în cearşafuri albe şi ghirlande de gălbenele.

Sirenele ambulanţelor care transportă decedaţi continuă să sune. Locuitorii clădirilor din apropierea crematoriului resimt mirosul corpurilor carbonizate şi asistă la drama familiilor îndurerate.

Spitalele indiene şi personalul lor sunt greu încercate de acest al doilea val devastator al epidemiei de coronavirus. Oamenii mor în pragul spitalelor sau în casele lor din lipsă de paturi, medicamente şi oxigen.

Crematoriile nu cunosc armistiţiu, coşurile se fisurează şi cadrele metalice ale cuptoarelor ajung să se topească sub intensitatea căldurii.

Lemnul necesar pentru incinerare nu mai este suficient şi uneori familiile celor decedaţi sunt nevoite să-şi aducă propriul combustibil.

Multe crematorii şi cimitire susţin că bilanţul oficial de decese cauzate de virus este departe de realitate, având în vedere numărul mare de trupuri.

În ultimele trei zile, crematoriul din Seemapuri din nord-estul Delhi a organizat peste 100 de înmormântări pe zi şi acum nu mai dispune de spaţiu

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.