Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Romanii din diaspora pot trimite bani acasa, in aceleasi conditii ca si pana acum!

În ședința din data de 31 mai, Guvernul României a aprobat proiectul de lege pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, care transpune în legislația națională Directiva UE 2015/849, privind prevenirea utilizării sistemului financiar în scopul spălării banilor sau finanțării terorismului.

Astfel, s-a făcut un pas important făcut de România pentru transpunerea actului legislativ european.

Într-un comunicat remis presei, Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor precizează că până „În prezent, România a rămas singurul stat din Uniunea Europeană care nu a transpus, nici măcar parţial, actul legislativ european, expunându-se astfel riscului de sesizare de către Comisia Europeană a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene cu propunere de aplicare a unor sancţiuni pecuniare sub forma unei sume forfetare în cuantum minim de 1,8 milioane euro, la care se pot adăuga penalităţi cominatorii într-un cuantum cuprins între 2.200 şi 140.000 euro/zi de întârziere”.

Însă, odată cu aprobarea prezentului proiect, țara noastră a intrat în rând cu statele care aplică respectivul act legislativ.

Proiectul de lege stabilește obligația entităților raportoare de a transmite Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor, rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 2.000 euro.

Pe de altă parte, acesta nu stabilește însă că cei care transferă aceste fonduri trebuie să prezinte documente prin care să justifice proveniența fondurilor.

Deși au apărut în spațiul public voci care au tras semnale de alarmă referitoare la efectele pe care această lege le va avea asupra românilor din străinătate, este important de precizat faptul că aceștia pot trimite sume de bani în țară în aceleași condiții ca și până acum. Proiectul de lege nu instituie măsuri sau obligații noi ori suplimentare și nici nu prevede măsuri de confiscare a sumelor astfel transferate.

Măsura confiscării se va aplica, în baza dispozițiilor penale în vigoare, numai în cazul infracțiunilor de spălare a banilor și de finanțare a terorismului și doar dacă sumele transferate provin din activități infracționale.

Astfel, românii de bună – credință, oriunde s-ar afla, nu au nici un motiv de a se teme pentru sumele de bani pe care le trimit, cu atât mai mult cu cât nu orice tranzacţie implică automat verificarea ei sau naşterea unor suspiciuni.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.