Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Românii își declară falimentul personal. Anul acesta numărul cererilor s-a dublat

insolventa persoanelor fizice

Scumpirile din ultimii ani i-au adus pe tot mai mulți români în pragul falimentului și asta la propriu. În primele trei luni ale acestui an, aproape 60 de români și-au declarat falimentul personal, un număr dublu față de aceeași perioadă a anului trecut.

Nu este de mirare că s-a ajuns în această situație: ratele la bancă sau la instituțiile non-bancare i-au făcut pe mulți dintre ei să fie depășiți de datorii și să apeleze la instrumentul juridic pus la dispoziție de stat.

În ultimii 3 ani, viaţa românilor s-a scumpit cu 40%

Oamenii plătesc acum mai mult pentru orice, fie că este vorba despre mâncare, facturi sau rate. Din acest motiv, mulți dintre ei au ajuns la capătul puterilor și au apelat la procedura de faliment personal sau de insolvență.

Doar în primele 3 luni ale acestui an, 57 de persoane au depus cereri, un număr dublu față de aceeași perioadă a anului trecut, iar față de 2021 este o creștere de 8 ori.

Doar o singură persoană a strâns datorii în valoare de 1,2 milioane de lei, fiind cea mai mare sumă restantă din acest an, arată datele de la ANPC.

"Printre principalele motive pe care le invocă debitorii ar fi acelea că nu mai fac față cheltuielilor cu traiul zilnic și nu mai fac față cu plata datoriilor către creditor către instituțiile bancare, în mare parte că trebuie IFN-uri.", a precizat, la Antena 3 CNN, Ruxandra Badea, director la Direcţia de Insolvenţă ANPC.

Condiții pentru românii care vor să declare faliment personal

Pot să își ceară falimentul sau insolvența cei care au datorii la instituții publice, la alte persoane sau la furnizori de servicii, iar plățile restante să fie de cel puțin 15 salarii minime pe economie nete.

Solicitarile se depun la Protecția Consumatorului, iar procedura în sine ar trebui să dureze 30 de zile, timp în care se analizează dosarul de către o comisie.

Odată declanșat falimentul personal, orice executare silita este suspendată și nu se mai adaugă penalități la datorii.

Sunt mai multe tipuri de proceduri care au loc după declanşarea falimentului, în funcţie de caz. Prima o reprezintă un plan de rambursare a datoriilor pe o perioadă de 5 ani, a doua lichidarea unor active care se derulează doar prin instanţa de judecată, şi ultima care este dedicată pensionarilor.

Numărul de dosare depuse în primele trei luni ale ultimilor ani:

2021 - 7 dosare depuse

2022 - 26 de dosare depuse

2023 - 26 de dosare depuse

2024 - 57 de dosare depuse

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.