Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rovana Plumb intră în furcile caudine la Bruxelles

Guvern
rovana plumb

Încep emoțiile la Bruxelles pentru candidatul României la funcția de comisar european pe Transporturi, Rovana Plumb. Pentru un drum lin spre echipa de comisari europeni, social-democrata are nevoie să obțină două treimi din voturi la audierile programate săptămâna viitoare. PPE a decis recent să nu voteze un candidat asupra căruia planează suspiciuni de corupție, iar în cazul lui Plumb este invocată cererea DNA de urmărire penală în dosarul Belina. Totul depinde de cum se va prezenta Plumb la audiere.

Europarlamentarul PPE Siegfried Mureșan a explicat pentru STIRIPESURSE.RO care sunt provocarile pentru candidatul Romaniei:

  • „Situatia precisa o sa o stim dupa audierea programata sa aiba loc pe 2 octombrie, dimineata. Inainte de audiere, domnia sa a trebuit sa isi depuna declaratia de avere si au aparut neconcordante intre declaratia inaintata institutiilor europene si declaratiile anterioare. Este un prim hop pe care inca nu l-a trecut si i s-au cerut informatii suplimentare. Comisia Juridica a Parlamentului European trebuie sa opineze pe aceasta chestiune.
  • Dupa care urmeaza audierea si imediat dupa audiere, votul in comisia care a audiat-o, anume Comisia pentru Transport a Parlamentului European. Incepand cu anul 2019, fiecare candidat pentru functia de comisar european are nevoie de o majoritate de doua treimi pentru a avea un raspuns pozitiv din partea comisiei de specialitate in urma primei audieri. In Comisia de Transport sunt 49 de membri, dna Plumb are nevoie de 33 de voturi pentru a avea un aviz pozitiv.
  • Daca nu va fi aviz pozitiv pe 2 octombrie, poate fi respinsa definitiv sau se poate organiza a doua audiere, cu intrebari suplimentare. Ce o sa fie dupa audiere e imposibil de prezis, pentru ca votul o sa fie in functie de cum se prezinta domnia sa la audieri si de cum reuseste sa convinga acolo membrii din comisia respectiva.
  • PPE a stabilit o singura pozitie principiala, valabila pentru toti candidatii din toate tarile si din toate grupurile politice, anume ca nu vom accepta si PPE nu va da voturi pozitive niciunui candidat asupra caruia planeaza suspiciuni de coruptie sau a unui candidat cu probleme de integritate. Exista astfel de semne de intrebare la mai multi candidati, din mai multe grupuri politice, precum candidatul Franței, al Belgiei. Toti candidatii trebuie sa isi lamureasca aceste semne de intrebare la audieri. Unde nu sunt probleme, votul va fi pozitiv daca candidatii indeplinesc si conditiile de competenta.
  • Fara PPE nu poti avea majoritate. Exista o majoritate proeuropeana formata din europarlamentarii PPE, social-democrati si Renew. In momentul in care lipseste sprijinul unui dintre cele trei grupuri, nu se poate constitui nicio majoritate proeuropeana in Parlamentul European pentru ca grupurile de la extrema stanga si extrema dreapta sunt eurosceptice, ele voteaza oricum impotriva oricarui candidat, pentru ca euroscepticii nu vor Uniunea Europeana si nu vor nici comisari europeni. Nu poti avea majoritate, nu poti trece de aceste audieri fara sprijinul PPE, al social-democratilor si al grupului Renew”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.