Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia accelerează înarmarea în Crimeea. Inexplicabil, Guvernul întârzie anunțarea câștigătorului în licitația pentru corvete

Defeneone Crimeea
crimeea satelit s-300

Rusia continuă acumularea de armament și trupe în Crimeea pentru a-și consolida influența asupra Mării Negre și a Orientului Mijlociu, afirmă oficiali americani citaţi de site-ul DefenseOne.com, conform agenției Mediafax.ro.

Imagini prin satelit realizate în perioada ianuarie 2018 - aprilie 2019 de compania Planet Labs şi oferite site-ului DefenseOne.com arată cinci sisteme antiaeriene S-400, cinci sisteme S-300 şi avioane militare staţionate în patru locaţii. De asemenea, foste instalaţii militare sovietice au fost modernizate.

Vezi și: Cum se poate naște Guvernul non-PSD

Suplimentarea efectivelor şi capabilităţilor militare "sugerează că Rusia este interesată să exercite mai mult control asupra Mării Negre, de unde îşi poate permite să proiecteze forţă dincolo de zona din vecinătatea imediată", afirmă Sarah Bidgood, directorul Programului de Neproliferare Eurasia din cadrul Centrului pentru Studii de Neproliferare "James Martin" al Colegiului Middlebury.

"Este vorba de o suplimentare semnificativă a forţelor. Alianţa Nord-Atlantică va fi supusă presiunilor din ce în ce mai intense din partea statelor membre din regiune pentru a demonstra că este capabilă să respingă tentativele ruse de a obţine control mai mare asupra Mării Negre. Din punctul meu de vedere, este vorba de un mediu periculos", a subliniat Sarah Bidgood.

În timp ce Rusia își sporește influența la Marea Neagră cu sisteme de rachete capabile să lovească la distanțe mari și cu nave noi, Forțele Navale Române se bazează pe tehnică învechită, iar programele de achiziție de armament modern, precum corvete sau baterii de coastă, bat pasul pe loc.

După lungi amânări și tergiversări care au avut în spate interesele lui Liviu Dragnea și legăturile acestuia cu diverse firme competitoare, Ministerul Apărării Naționale continuă să întârzie anunțarea câștigătorului licitației care vizează construcția celor patru corvete pentru dotarea Forțelor Navale Române.

Vezi și: DEZASTRU pentru Liviu Dragnea! Cine a început să vorbească

Conform relatărilor din presa din România, confirmate de înalți oficiali guvernamentali, cea mai bună ofertă, clasată pe prima poziție, a fost depusă de francezii de la Naval Group, în asociere cu Șantierul Naval Constanța.

Naval Group este unul dintre puținii constructori la nivel mondial de portavioane, submarine nucleare și nave militare de ultimă generație. Cu acționar majoritar statul francez, Naval Group este principalul furnizor al Marinei Franceze. Cu o vastă experiență în contracararea amenințării prezentate de submarinele rusești în Atlantic și Mediterană, Marina Franceză este cea foarte prezentă în Marea Neagră, în cadrul unor misiuni și exerciții NATO.

Corvetele ar urma să fie construite la Șantierul Naval Constanta, în baza unui acord care implică un amplu transfer de tehnologie. Șantierul Naval Constanța este unul dintre cele mai mari șantiere de construcții, reparații si conversii de nave din Europa, fiind auditat internațional în privința capabilității de a construi nave militare de tipul corvetelor, dar și de dimensiuni mult mai mari.

Urmașă a fregatelor și distrugătoarelor de înaltă performanță aflate în slujba Marinei Franceze, corveta Gowind 2500 cu care Naval Group și SNC s-au situat pe primul loc în evaluările specialiștilor MApN, oferă performanțe unice, între care detecția țintelor pe distanțe lungi, o stabilitate superioară, operabilitate optimizată pentru condiții extreme de vreme, fiind echipată cu sisteme performante de apărare anti-aeriană, la suprafață și anti-submarin, integrate prin sistemul de management al luptei Setis®.

Naval Group este singura companie participantă la licitație care oferă sistemul propriu de management al luptei. Sistemul SETIS, utilizat și de fregatele franceze FREMM, procesează semnale de la o multitudine de radare de navigare și supraveghere, senzori și sonare.

Sistemul de luptă SETIS este interoperabil NATO și va oferi Forțelor Navale Române cele mai bune mijloace de gestionare și de luare a deciziilor pentru a face față cu succes atât amenințărilor convenționale, cât și celor asimetrice.

Naval Group a câștigat recent mai multe contracte internaționale pentru construirea de corvete, submarine și vânătoare de mine.

Australia a selectat Naval Group pentru construcția de submarine în cadrul unui contract istoric de peste 34 de miliarde de dolari. Belgia a ales un consorțiu condus de Naval Group pentru construirea a 12 vânătoare de mine pentru forțele navale ale Belgiei și Olandei.

De asemenea, grație experienței unice și celor mai performante tehnologii militare dezvoltate, dar și ca urmare a capacității de a le livra rapid, Naval Group a fost selectată să construiască 12 corvete Gowind® 2500 pentru Malaezia, Egipt și Emiratele Arabe Unite.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.