Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia are un al doilea vaccin anti-COVID: A fost produs în Siberia

Tass
vaccin corona rusia

Primele faze ale studiilor clinice de testare a celui de-al doilea vaccin rusesc dezvoltat împotriva noului coronavirus s-au dovedit a fi concludente, a precizat joi centrul de cercetare care l-a creat, după ce Rusia a anunţat în luna august că a aprobat primul vaccin din lume conceput împotriva maladiei COVID-19, informează AFP.

"Primele două faze ale studiilor clinice au demonstrat eficienţa şi siguranţa vaccinului", a transmis pentru agenţia Interfax serviciul de presă de la Centrul de Cercetări pentru Virologie şi Biotehnologie de Stat, cunoscut şi sub numele de Institutul Vector, situat în Siberia, care dezvoltă acest al doilea vaccin, denumit EpiVacCorona, scrie agerpres.ro.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

Rusia a anunţat la începutul lunii august că a dezvoltat şi a înregistrat "primul vaccin din lume conceput împotriva maladiei COVID-19", creat de Institutul Gamaleya din Moscova, în colaborare cu Ministerul rus al Apărării.

Denumit Sputnik V, în semn de omagiu adus primului satelit artificial din lume lansat cu succes în spaţiu şi fabricat de fosta Uniune Sovietică, acel vaccin rusesc a fost primit cu scepticism pe plan internaţional, mai ales din cauza faptului că nu ajunsese încă în faza finală a studiilor clinice în momentul anunţului.

Citește și: Nicușor Dan, despre procesele intentate Primăriei: Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie

Institutul Vector a precizat joi că este posibil să formuleze concluziile finale despre eficienţa vaccinului său - bazat pe peptide, un ansamblu de aminoacizi, care provoacă o reacţie imunitară - după încheierea fazei finale a studiilor clinice.

Aceasta din urmă are loc în Rusia după aprobarea vaccinului de către autorităţi.

Citește și: Medicul Alexandru Rafila face noi recomandări! Ce trebuie sa faceți începând cu 15 octombrie

Ministrul Sănătăţii, Mihail Muraşko, l-a înştiinţat pe preşedintele Vladimir Putin în această săptămână că vaccinul dezvoltat de Institutul Vector ar putea obţine aprobarea ministerului peste trei săptămâni.

După acea aprobare, Institutul Vector precizează că studiile clinice vor putea să înceapă pe un grup de 5.000 de voluntari în Siberia, cu vârste cuprinse între 18 şi 60 de ani.

Citește și: Premierul Ludovic Orban, despre repetarea alegerilor: În politică trebuie să știi să câștigi, trebuie să și pierzi

Acelaşi laborator afirmă că vor exista şi studii clinice suplimentare, ce vor fi realizate pe 150 de voluntari cu vârste de peste 60 de ani.

Vaccinul EpiVacCorona trebuie administrat în două doze, la un interval de 21 de zile între ele.

Citește și: Gabriela Firea face noi acuzații: A fost un plan foarte bine pus la punct! S-au gandit la un plan diabolic

Rusia intenţionează să înceapă să producă 10.000 de doze cu acest vaccin începând din luna noiembrie, a precizat Institutul Vector.

Contactaţi de jurnaliştii de la AFP, reprezentanţii Institutului Vector nu au dorit să facă declaraţii pe această temă, îndemnându-i să se adreseze Agenţiei sanitare ruse (Rospotrebnadzor), care a refuzat însă la rândul ei să comenteze anunţul de joi.

Citește și: Nicușor Dan, despre procesele intentate Primăriei: Voi ieşi din incompatibilitate prin renunţarea la poziţia în asociaţie

Laboratorul Vector, situat în regiunea Novosibirsk, a realizat cercetări secrete privind armele biologice în timpul epocii sovietice şi deţine în seifurile sale eşantioane ale unor virusuri diverse, precum cel al variolei şi Ebola.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.