Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia face o mutare neașteptată în războiul din Ucraina

ucraina rusia

Curtea Supremă a Rusiei şi-a dat acordul cu privire la un decret al Kremlinului care clasifică drept secret de stat pierderile militare în timp de pace, o iniţiativă care vizează, în opinia adversarilor acesteia, să disimuleze implicarea Moscovei în conflictul ucrainean, transmite AFP.

Curtea Supremă a respins un recurs depus de militanţi din opoziţie şi de jurnalişti contestând legalitatea decretul care urmăreşte, potrivit acestora, să filtreze informaţiile care susţin rolul jucat de armata rusă în estul Ucrainei, pradă unui conflict care a făcut peste 6.800 de morţi în ultimele 18 luni.

Acest decret, semnat la sfârşitul lunii mai de preşedintele Vladimir Putin, clasifică drept secret de stat "informaţiile referitoare la pierderile înregistrate de armată (...) în timpul operaţiunilor speciale pe timp de pace". Pierderile militare în timp de război erau deja păstrate secrete.

Divulgarea secretelor de stat este pedepsită în Rusia cu până la patru ani de închisoare.

Kievul şi occidentalii acuză Rusia că îi ajută militar pe separatiştii din estul Ucrainei şi că a trimis în zonă trupe regulate, fapt dezminţit categoric de Moscova, care recunoaşte numai prezenţa unor "voluntari", persoane plecate la luptă din proprie iniţiativă.

Presa rusă şi internaţională, precum şi militanţi opozanţi ai Kremlinului, au vorbit în repetate rânduri despre înmormântări secrete în Rusia ale militarilor ruşi ce şi-ar fi pierdut viaţa în Ucraina. Mai multe interviuri ale unor foşti soldaţi şi familiilor acestora au fost publicate în mass-media, iar informaţii despre prezenţa lor în Ucraina au fost colectate prin intermediul reţelelor sociale.

În cursul şedinţei Curţii Supreme, care a durat opt ore, s-a arătat că decretul a fost propus guvernului de către armată şi serviciile de informaţii, potrivit unuia dintre opozanţii măsurii în cauză, Ruslan Levîev, scrie agerpres.ro

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.