Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia ține NATO în alertă: Dronele de cercetare au rămas în aer cu 30% mai mult decât anul trecut

Red State
MQ-9 Reaper drona

“Forțele de cercetare ale NATO au desfășurat semnificativ mai multe misiuni decât anul trecut pe flancul estic, respectiv în Marea Baltică, Marea Neagră și nordul îndepărtat. Cu cinci drone proprii de tip RQ-4D Phoenix pilotate de la distanță, forțele de cercetare, supraveghere și recunoaștere (ISR) ale NATO au efectuat cu 30% mai multe ore de zbor comparativ cu anul trecut”, se arată într-un comunicat de presă al NATO, preluat Interfax.

După cum a declarat comandantul Forțelor de Cercetare ale NATO, general de brigadă Andrew Clarke, pentru anul viitor este așteptată o nouă intensificare a acestor zboruri. “În anul 2024, vom face încă un pas în realizarea viziunii noastre 2030+”, a precizat generalul.

Potrivit declarațiilor acestuia, Forțele de Cercetare ale NATO vor deveni o platformă pentru integrarea datelor din toate domeniile, pentru a furniza rapid informații de înaltă calitate factorilor de decizie și țărilor membre NATO.

Din datele puse la dispoziție de Alianța Nord-Atlantică rezultă faptul că în compunerea forțelor ISR lucrează 420 de persoane.

Dronele de cercetare RQ-4D Phoenix ale NATO sunt dislocate la Baza Aeriană Sigonella de pe insula italiană Sicilia. Pe lângă acestea, în aceeași locație sunt bazate și dronele de cercetare strategică de tip RQ-4B Global Hawk aparținând Forțelor Aeriene ale SUA.

După declanșarea conflictului din Ucraina, acestea din urmă și-au intensificat și ele în mod semnificativ zborurile efectuate, în special în zona Mării Negre. Dacă anterior îndeplineau 2-3 misiuni pe lună, începând de la jumătatea anului 2022, a fost realizat un zbor la 2-3 zile. În același timp, a fost crescută și durata misiunilor de cercetare, care depășește în mod frecvent 20 de ore.

Pe lângă cele două tipuri de drone, NATO și statele membre, îndeosebi SUA și Marea Britanie, folosesc pentru cercetarea aeriană în zona Mării Negre și avioane de cercetare radioelectronică de tip RC-135W și avioane de patrulare antisubmarin P-8A.

Trebuie menționat faptul că România are o contribuție semnificativă la realizarea zborurilor de cercetare ale NATO în Marea Neagră, asigurând desfășurarea acestora în estul și sud-estul țării și în zona litoralului românesc.

Avioane de tip P-8A Poseidon zboară aproape zilnic deasupra teritoriului României din Delta Dunării, culegând informații despre desfășurarea și activitățile trupelor ruse din regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.