Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Concentrare masivă de militari ruși la granița cu Ucraina. Autoritățile de la Kiev cred că se așteaptă un incident cât de mic pentru invazie

Agerpres
tancuri armata rusa

Uniunea Europeană (UE) a afirmat luni că se teme de "un incident" în urma "celei mai masive desfăşurări" de trupe ruseşti înregistrate vreodată la frontiera cu Ucraina, notează AFP preluat de agerpres.

''Există un risc de escaladare prin desfăşurarea a 100.000 de militari ruşi la frontiera cu Ucraina. Este vorba despre desfăşurarea cea mai masivă la care am asistat vreodată", a indicat şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, la finalul unei reuniuni în sistem de videoconferinţă a miniştrilor de externe din UE, potrivit textului publicat de serviciile sale.

În cursul conferinţei de presă organizate după reuniune, el s-a referit iniţial la un număr de 150.000 de militari ruşi, fără a oferi detalii despre sursa acestor informaţii.

Această cifră a fost corectată, fără explicaţii, în textul intervenţiei sale publicată online seara.

"Este îngrijorător. Nu suntem la adăpost de un incident (...) Această consolidare militară trebuie să înceteze şi noi îi cerem Rusiei dezescaladarea'', a insistat Josep Borrell.

Ucraina se teme că Kremlinul nu caută decât un pretext pentru a o ataca. În cadrul reuniunii, ministrul de externe ucrainean, Dmitro Kuleba, i-a informat pe omologii săi din cele 27 state UE în legătură cu ultimele evoluţii de la frontiera ucraineano-rusă.

El a anunţat pe contul său de Twitter că a propus ''un plan în etape cu privire la maniera de a descuraja Moscova să continue escaladarea'' violenţelor.

''Elementul-cheie este pregătirea unei noi serii de sancţiuni sectoriale. Sancţiunile individuale nu mai sunt suficiente'', a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev.

Europenii însă au decis o temporizare. ''Nu se merge către noi sancţiuni economice. Nu este încă ceea ce se conturează'', a răspuns Josep Borrell.

''Noi am felicitat Ucraina pentru reacţiile sale măsurate şi am susţinut suveranitatea şi integritatea teritoriului său. Uniunea Europeană nu va recunoaşte anexarea Crimeei'' de către Rusia, din 2014, a conchis el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.