Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rusia și Ucraina au căzut la înțelegere: ungurii au mediat întreaga afacere

playtech
Mol benzinarie

Compania ucraineană de transport a acceptat oferta MOL și Slovnaft (care face parte, de asemenea, din grupul MOL) de a plăti taxe de tranzit pentru transportul petrolului de-a lungul ramurii sudice a conductei petroliere Druzhba, a declarat compania slovacă pentru Interfax. Tranzitul petrolului prin gazoductul Druzhba prin Ucraina va fi reluat în zilele următoare. Problema plății pentru tranzitul către Ungaria și Slovacia a fost astfel rezolvată, însă nu există încă informații cu privire la tranzitul către Republica Cehă.

"Slovnaft a făcut deja o plată în contul companiei. Pe baza acestui fapt, Slovnaft se așteaptă la reluarea livrărilor de petrol în zilele următoare. Partea rusă a fost de acord și cu această decizie", a subliniat compania.

Potrivit Bloomberg, MOL din Ungaria a transferat și plata pentru tranzit și se așteaptă la reluarea livrărilor în zilele următoare.

De asemenea, un anunț a venit și din partea Mol, care a anunţat miercuri că a plătit ea tarifele de tranzit datorate de Rusia Ucrainei, pentru a soluţiona o dispută care a condus la întreruperea livrărilor de petrol, transmite Bloomberg. Mol a precizat că atât Ucraina cât şi Rusia au acceptat decizia sa de a interveni şi a achita tarifele de tranzit. "Mol a derulat negocieri cu părţile rusă şi ucraineană cu privire la reluarea transportului de petrol prin conducta Druzhba", a informat compania ungară într-un comunicat de presă, adăugând că a "transferat sumele datorate pentru utilizarea secţiunii din Ucraina" a conductei. "Asumându-şi plata tarifelor, Mol poate oferi o soluţionare rapidă a disputei. Partea ucraineană a promis că ca relua transportul de petrol în decurs de câteva zile", a mai informat compania ungară.

Pe 9 august, a devenit cunoscut faptul că furnizarea de petrol rusesc prin gazoductul Druzhba prin Ucraina a fost oprită din 4 august din cauza problemelor legate de efectuarea plăților pentru tranzit pe fondul sancțiunilor. Transneftul rus a raportat că, pe 22 iulie, plata pentru luna august a fost transferată părții ucrainene, dar banii s-au întors în contul Transneft pe 28 iulie, în ciuda faptului că autoritățile europene de reglementare nu au convenit asupra algoritmului de acțiuni pentru băncile din diferite jurisdicții într-o astfel de situație.

MOL ungar și Slovnaft-ul slovac au inițiat discuții cu părțile ucrainene și ruse cu privire la posibilitatea de a plăti taxa de tranzit MOL sau Slovnaft, ceea ce ar face posibilă restabilirea tranzitului.

"Întreruperea livrărilor a apărut ca urmare a unor probleme tehnice la nivel de bancă în legătură cu plata taxelor de tranzit din partea rusă. Cu toate acestea, producția la rafinăria de petrol din Bratislava funcționează fără întreruperi, iar livrările către piață sunt depanate. În această perioadă, Rafinăria petrolieră din Bratislava, în strânsă cooperare cu transportatorul național de petrol Transpetrol, precum și în cooperare cu Ministerul Economiei din Slovacia, utilizează toate rezervele disponibile în sistemul de prelucrare", a declarat Slovnaft pentru Interfax.

Însă nu au existat informații privind o soluție la problema tranzitului către Republica Cehă.

Pe ramura sudică a conductei petroliere Druzhba, care trece prin teritoriul Ucrainei, livrările de petrol se efectuează în direcția rafinăriilor europene din Ungaria, Slovacia și Republica Cehă, pe baza unui acord pe termen lung între Transneft și SA Ukrtransnafta privind condițiile de plată anticipată 100% a transportului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.