Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Rușii recunosc că nu au cucerit Bahmut: Controlăm practic jumătate

bahmut

Autorităţile impuse de Rusia în regiunea ucraineană Doneţk au declarat marţi că forţele ruse controlează de acum aproape jumătate din teritoriul oraşului Bahmut, epicentru al luptelor din estul Ucrainei, relatează EFE, potrivit Agerpres.

'Artileria noastră, echipa şi trupele noastre sunt în interior. Controlăm practic jumătate din Artiomovsk (denumirea rusească a Bahmut)', a declarat la televiziune rusă Ian Gaghin, consilier al liderului interimar prorus al regiunii Doneţk, Denis Puşilin.

Bahmut, potrivit acestuia, a devenit 'un abator' pentru forţele ucrainene.

Cu toate acestea, el nu a exclus încercări ale ucrainenilor de a desfăşura operaţiuni ofensive în oraş pentru a împiedica căderea acestuia.

Anterior, experţi ruşi susţineau că forţele Moscovei ar controla aproximativ 40% din teritoriul Bahmut, unde luptele au început în urmă de peste opt luni.

La rândul său, patronul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a admis luni că soldaţii ucraineni vor apăra oraşul asediat 'până la capăt'.

'Ei vor lupta pentru Artiomovsk până la capăt, asta este evident', a scris Prigojin pe contul său de Telegram, adăugând, în acelaşi timp, că şi combatanţii Wagner trebuie să-şi facă treaba până la capăt.

Forțele ucrainene și-au „stabilizat probabil” perimetrul defensiv din Bakhmut în urma eforturilor Rusiei de a pătrunde din nordul orașului, potrivit actualizării zilnice de informații a Ministerului Apărării din Regatul Unit, publicată pe 7 martie.

Ambele părți suferă pierderi grele în și în jurul lui Bakhmut, a spus ministerul.

Raportul vine la o zi după ce președintele Volodimir Zelenski a declarat, într-o adresă adresată ucrainenilor, că există un consens între el și conducerea militară de vârf a Ucrainei că forțele ucrainene ar trebui să continue să dețină orașul.

Pierderile Rusiei în bătălia pentru Bakhmut sunt considerate a fi semnificativ mai mari decât cele ale Ucrainei, dar îngrijorarea crește cu privire la uzura suferită de brigăzile ucrainene însărcinate cu apărarea orașului aproape înconjurat.

Citând surse anonime din guvernul ucrainean, Bild a raportat pe 6 martie că Zelensky și comandantul șef al forțelor armate ucrainene Valerii Zaluzhnyi nu sunt de acord cu privire la modul în care armata ar trebui să gestioneze situația din Bakhmut.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a declarat pe 6 martie că Bakhmut are o valoare mai „simbolica” decât una „strategică” pentru armata ucraineană și a prezis că potențiala retragere a Ucrainei din oraș nu va cauza niciun eșec major în război.

În jurul datei de 2 martie, forțele ruse au distrus singurul pod asfaltat încă aflat sub controlul Ucrainei, iar odată cu venirea primăverii, drumurile noroioase neasfaltate sunt „probabile” îngreunând eforturile de reaprovizionare ale Ucrainei.

Ministerul a adăugat că disputele în curs între armata rusă și grupul privat de mercenari Wagner cu privire la alocarea armelor evidențiază o problemă mai mare pentru armata rusă în menținerea atacului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.