Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a mai lămurit o ENIGMĂ: De ce nu mai sunt transportați pacienții cu izoleta

Inquam Photos / Octav Ganea
coronavirus isoleta izoleta

La începutul pandemiei, transportarea pacienților bolnavi de Covid-19 se făcea cu izoleta, o măsură care stârnea atenția opiniei publice, dar care în prezent nu a mai apărut în peisajul mediatic. Ba mai mult, Ministerul Apărării Naționale anunța la sfârșitul lunii martie că a omologat o izoletă 100% românească, care urma să intre în producție. Timpul a trecut, iar izoleta a dispărut. Pacienții sunt transportați cu ambulanțele, dar fără izoletă.

Raed Arafat, șeful DSU, a explicat pentru Europa Liberă de ce nu mai sunt acum folosite izoletele. "La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține", a declarat în exclusivitate pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.  „Dacă este o ambulanță care este destinată numai bolnavilor pozitivi COVID, acolo nu este o problemă. Unii spun > În cazul acestor ambulanțe, poate nu se face dezinfecția la fiecare caz, se face la un număr de cazuri, dacă e exclusiv pentru pacienți COVID-19”, a adăugat Raed Arafat.

Era greu să duci pacienții la ambulanță

Un angajat de la ISU Timiș a declarat, sub protecţia anonimatului, că în unele cazuri se rugau de vecini să îi ajute să coboare pacienţii de la etajul patru. „Imaginaţi-vă cum transportam un pacient cu o greutate de 120 - 130 de kg cu izoleta pe scările unui bloc. Ne rugăm de vecini să ne ajute, însă fiind vorba de pacienţi suspecţi de coronavirus nimeni nu voia să ne ajute”, spune angajatul ISU Timiș pentru Mediafax.

Anunțul pompos al Ministerului Apărării Naționale

Ministerul Apărării Naționale anunța în 20 martie că cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, o izoletă 100% românească și că a început procesul de producție de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA.

„Cercetătorii militari au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Cercetătorii științifici din Centrul de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN și Ecologie din cadrul Agenției de Cercetare pentru Tehnică și Tehnologii Militare (ACTTM) au realizat, într-un timp record, un Sistem de evacuare a personalului contaminat cu agenți biologici – BIOEVAC (tip izoletă).

Echipamentul asigură izolarea temporară și transportul în siguranță al personalului suspect sau confirmat a fi contaminat cu agenți biologici, inclusiv SARS-CoV-2, și este dotat cu un sistem de filtro-ventilație cu presiune negativă. Produsul dezvoltat de cercetătorii militari îndeplinește standardele de securitate pentru prevenirea riscurilor de contaminare în zona de izolare și pe traseul de transport al persoanei infestate.

Prototipul a fost finalizat în data de 16 martie, fiind realizat în colaborare cu operatorul economic STIMPEX SA, specializat în producția de echipamente de protecție CBRN, care a pus la dispoziția echipei de cercetare, cu titlu gratuit materiale, materii prime și manopera, având la bază proiectul de cercetare realizat în cadrul MApN.

Produsul a fost testat și omologat, în perioada 18 – 19 martie, de specialiști din cadrul Departamentului pentru armamente și cercetători științifici din cadrul Centrului de Cercetare Științifică pentru Apărare CBRN si Ecologie și ACTTM “.

S-au creat astfel condițiile necesare pentru demararea procesului de producție, în cel mai scurt timp, a acestei izolete de concepție 100% românească în țară, de către STIMPEX SA, în colaborare CN ROMARM SA”, se arată în comunicarea Ministerului Apărării Naționale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.