Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

S-a MODIFICAT proiectul Legii prevenirii: Regimul contravenţiilor va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern

Inquam Photos / Octav Ganea
plen parlament camera deputatilor

Comisiile de buget şi juridică reunite ale Camerei Deputaţilor au decis, luni, modificarea Legii prevenirii săvârşirii de contravenţii, astfel încât regimul contravenţiilor care intră sub incidenţa acestui act normativ va fi stabilit prin Hotărâre de Guvern.

"S-a decis ca acest corp al legii să fie votat în Parlament, iar pentru anexa 1, care face referire la acele contravenţii ce intră sub cupola legii, să fie dată o Hotărâre de Guvern, la fel şi anexa 2. (...) Ele (contravenţiile - n.r.) pot să se modifice dintr-un cod de procedură, de aplicare şi, în acest sens, am spus că este mult mai lucrativ şi mai obiectiv ca această anexă să poată fi modificată în conformitate cu modificările legislative care apar, să nu trebuiască de fiecare dată să venim cu legea în Parlament şi să o modificăm. Este pur şi simplu mult mai eficient în acest mod, anexa 2 face referire la procesul verbal de conformare, acea perioadă de 90 de zile pe care contribuabilul o va avea pentru a pune lucrurile în ordine", a precizat Ilan Laufer, ministru pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat, care a propus amendamentul, scrie agerpres.ro.

Citește și: Semnal de alarmă! Apa îmbuteliată, la preț de MARMURĂ! Ce pregătesc mai-marii statului

Proiectul Legii prevenirii cuprindea, iniţial, anexa privind contravenţiile, iar, la propunerea Ministerului, aceasta a fost eliminată de comisiile de buget şi juridică.

Proiectul, al cărui iniţiator este Guvernul, are ca obiect de reglementare crearea cadrului legal privind instituirea unor instrumente care să asigure prevenirea săvârşirii de contravenţii.

Citește și: Reacție vehementă a Olguței Vasilescu! „NU sunt de acord”

Astfel, autorităţile sau instituţiile publice cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor au stabilite ca atribuţii informarea, instruirea şi îndrumarea publicului, precum şi obligaţia de a aplica, în cazul săvârşirii anumitor fapte contravenţionale, sancţiunea de avertisment împreună cu stabilirea unui plan de remediere prin care se acordă contravenientului o perioadă de timp pentru îndeplinirea obligaţiilor legale.

Potrivit prevederilor adoptate, toate autorităţile, instituţiile cu atribuţii de control, constatare şi sancţionare a contravenţiilor vor avea obligaţia ca, în trei luni de la intrarea în vigoare a acestei legi, să elaboreze şi difuzeze materiale documentare şi ghiduri şi să aloce pe pagina de internet secţiuni speciale dedicate informării publice privind legislaţia în vigoare, drepturile şi obligaţiile în desfăşurarea activităţilor de constatare a contravenţiilor şi de aplicare a sancţiunilor.

Citește și: Record de AMENZI! În ziua protestelor anti-Guvern, polițiștii au dat mii de sancțiuni – la cât se ridică valoarea totală a acestora

Aceste autorităţi cu atribuţii de control vor avea obligaţia să îndrume persoanele interesate în vederea aplicării corecte şi unitare a prevederilor legale, urmând să afişeze pe site-urile proprii speţele cu frecvenţă ridicată şi soluţiile de îndrumare în aceste cazuri.

De asemenea, autoritatea administraţiei publice centrale cu atribuţii de coordonare la nivel naţional a domeniului mediului de afaceri va avea obligaţia ca, în termen de şase luni, să creeze un portal dedicat informării.

Citește și: Fraudă URIAȘĂ în agricultură! Anunț de ULTIM MOMENT de la ANAF

În cazul constatării săvârşirii uneia dintre contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, agentul constatator încheie un proces-verbal de constatare a contravenţiei prin care se aplică sancţiunea avertismentului şi la care anexează un plan de remediere, cu respectarea prevederilor prezentei legi. În această situaţie, nu se aplică sancţiuni contravenţionale complementare.

În situaţia în care, cu ocazia reluării controlului, se constată neîndeplinirea de către contravenient a obligaţiilor legale conform măsurilor de remediere stabilite, în termenul acordat, agentul constatator încheie un alt proces-verbal de constatare a contravenţiei şi de aplicare a sancţiunii, prin care se constată săvârşirea de contravenţii şi se aplică sancţiunea/ sancţiunile contravenţionale, altele decât avertisment, cu respectarea legislaţiei care stabileşte şi sancţionează contravenţiile prevăzute în dispoziţiile legale, mai prevede proiectul.

Citește și: Un GIGANT german, cu mii de salariați în România, angajează! Ce posturi scoate la concurs

Proiectul urmează să intre în dezbaterea plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.