Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salariile unor zeci de profesori ar putea fi afectate: anunțul a fost făcut de ministrul Educației

Professor and Student with Hand Raised

Ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu a afirmat că zeci de cadre didactice ar putea fi afectate de proiectul de lege privind interzicerea cumulului pensiei cu salariul, menţionând că s-ar putea găsi soluţii pentru personalul pensionat şi care continuă în învăţământ să fie plătit cu ora. El a menţionat că în prezent un cadru didactic pensionat primeşte 57 de lei net pe oră şi că cei din învăţământul superior nu fac obiectul acestei viitoare modificări legislative, chiar dacă au depăşit 65 de ani, ei primesc salariu sau pensie.

Sorin Cîmpeanu a fost întrebat duminică seara la Antena 3, ce se întâmplă cu cadrele didactice pensionare care au revenit în învăţământ, în condiţiile în care există un proiect de lege care interzice cumul salariului cu pensia.

„Sunt absolut convins că este înţeleasă nevoia de personal calificat în sistemul de educaţie. Din discuţiile cu Ministerul Muncii sunt îndrepăţit să cred că este înţeleasă importanţa resurselor umane calificate într-un sistem care suferă de resurse umane calificate chiar şi aşa, deci atunci când este vorba de plata cu ora în sistemul de învăţământ pentru a nu promova personal necalificat în sistemul de învăţământ, sunt convins că în regim de plata cu ora se vor putea găsi soluţii. Este o nevoie de competenţă atât în învăţământul preuniversitar, cât şi în învăţământul universitar”, a precizat ministrul Educaţiei.

Întrebat câte cadre didactice se află în această situaţie, Sorin Cîmpeanu a răspuns: „Zeci de mii. Nu aş putea să vă dau un procent acum pentru că diferă de la judeţ judeţ, diferă între universitar şi preuniversitar, diferă de la o universitate la altă universitate. (…) Diferenţa este majoră între cumulul salariului cu pensia şi plata în regim de plata cu ora”.

Ministrul a fost chestionat dacă pot rămâne cadrele didactice pensionare în învăţământ şi să fie plătite cu ora.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

„În măsura în care nu sunt identificate alte soluţii cu personal calificat, acest lucru este o necesitate. În învăţământul superior aş vrea să precizez, este vorba de colegi care pot rămâne titulari peste vârsta de 65 de ani, sunt colegi care rămânând titulari nu încasează pensia, deci nu fac obiectul cumulul salariului cu pensia chiar dacă au depăşit vârsta de 65 de ani. Primesc sau salariu sau pensie”, a explicat ministrul Educaţiei.

El a precizat că plata cu ora variază în funcţie de mulţi factori, dar că în cazul celor pensionaţi reprezintă 57 de lei pe oră net.

„Plata cu ora variază în funcţie de foarte mulţi factori. De exemplu, în cadrul programului Naţional pentru ore remediale am stabilit 100 de lei pe oră tarif brut care pleacă de la salariu unei persoane, unui profesor din învăţământul preuniversitar, cu salariul maxim cu peste 25 de ani vechime împărţit la 72. Dacă are un salariu de 7-8.000 de lei prin împărţirea la 72 rezultă cuantumul pentru plata cu ora. Dacă ne gândim că cei care se pensionează şi cei la care se apelează pentru a susţine aceste ore în regim de plata cu ora se regăsesc în această situaţie, pot să vă spun că se citează pe undeva la 100 pe oră brut ceea ce înseamnă 57 de lei pe oră net. Şi este maximum acest tarif”, a mai declarat Cîmpeanu.

Citește și: CTP îl face PRAF pe Klaus Iohannis: 'Ești ridicol și jenant. E de-a dreptul grotesc!'

Raluca Turcan a declarat, întrebată sâmbătă când va fi efectuată interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, că proiectul este aproape finalizat şi vor mai fi făcute câteva consultări pentru ca el să fie constituţional şi să nu creeze distorsiuni în economie.

Ministrul Muncii a adăugat că un alt aspect important este faptul că acest proiect încurajează munca în sistemul public şi menţinerea în viaţa activă.

„Un alt lucru este de important e şi prevederea prin care odată ieşit la pensie din sistemul public, dacă vrei să te reangajezi, poţi să o faci în baza acestui proiect. Aşadar, acest proiect încurajează mult munca în sistemul public, menţinerea în viaţa activă şi respectarea unui principiu firesc, unui principiu moral – să nu poţi să cumulezi două surse publice de venit în acelaşi timp”, a explicat Turcan.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.