Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Salvamont România face bilanţul: 6.541 de persoane, salvate de pe munte în 2017, iar 44 de persoane şi-au pierdut viaţa

salvamont

Salvamontiştii au avut, în anul 2017, peste 5.200 de intervenţii în cursul cărora au fost salvate 6.541 de persoane. Din păcate, 44 de persoane şi-au pierdut viaţa pe munte, trupurile fiind predate serviciilor de medicină legală. Deşi, teoretic, s-a înregistrat o scădere a numărului de accidente cu aproape 9 procente faţă de anul 2016, practic, acest lucru s-a datorat doar debutului târziu al sezonului de iarnă 2017-2018 şi numărului relativ mic de pârtii pe care s-a putut schia, au anunţat, mircuri, reprezentanţii Salvamont România, potrivit NEWS.RO.

Citeşte şi: Zeci de percheziţii în Bucureşti şi şase judeţe, într-un dosar de evaziune fiscală. Mai multe firme, verificate de poliţişti

Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România şi Consiliul Serviciilor Publice Salvamont au centralizat activitatea celor 39 de structuri judeţene sau locale Salvamont din cele 24 de judeţe cu activitate de salvare montană din România, pentru anul 2017.

Potrivit statisticii, salvamontiştii au fost solicitaţi să intervină la 5.238 acţiuni de salvare şi de acordare a primului ajutor medical, acţiuni în care au fost salvate un număr de 6.541 de persoane.

Dintre aceste acţiuni un număr de 2.825 de intervenţii au avut loc în sezonul de iarnă, majoritatea pe domeniile de practicare a sporturilor de iarnă, restul de 2.413 acţiuni înregistrându-se în sezonul de vară.

Dintre acestea, 2.012 cazuri au fost predate, pentru transport către unităţile medicale specializate, serviciilor de Ambulanţă sau SMURD, 27 de cazuri au fost salvate cu ajutorul elicopterelor SMURD-IGAV , iar 44 de cazuri au fost predate serviciului de medicină legală.

De asemenea, au fost realizate peste 60.000 de acţiuni specifice de asigurarea a asistenţei de salvare montană în bazele, posturile, refugiile salvamont, în zonele cu aflux turistic mare sau pe perioada desfăşurării unor evenimente sportive sau de alta natură în zona montană.

”Deşi, teoretic, se înregistrează o scădere a numărului de accidente cu aproape 9 procente faţă de anul 2016, practic acest lucru se datorează doar debutului târziu al sezonului de iarnă 2017-2018 şi numărului relativ mic de pârtii pe care s-a putut schia.
În realitate, numărul turiştilor la munte este în continuă creştere, acest lucru datorându-se revigorării turismului montan pedestru de vară, apariţiei şi dezvoltării de noi activităţi montane: cicloturism, mtbike, enduro, rafting, canionyng, parapanta, schi de tură, precum şi organizării de competiţii sportive şi de agrement de cross montan, schi offpiste, mountainbike, care devin din ce în ce mai populare şi reuşesc să adune sute, chiar mii de participanţi la start”, au anunţat, miercuri, reprezentanţii Salvamont România.

Echipele Salvamont sunt singurele structuri care deţin personal pregătit profesional, dotat corespunzător şi atestat legal pentru a interveni în soluţionarea accidentelor montane şi pot fi alertate prin sistemul unic de urgenţă 112 şi prin intermediul Dispeceratului Naţional Salvamont.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.