Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sănătatea ochilor depinde de ce mâncăm - Alimentele recomandate de Academia Americană de Oftalmologie

digi24.ro
ochi

Fructele şi legumele de culoare portocalie, peştele gras, legumele cu frunze verzi şi leguminoasele conţin substanţe care protejează vederea, potrivit cercetătorilor de la Academia Americană de Oftalmologie. Unii nutrienţi susţin sănătatea generală a ochilor, în timp ce alţii reduc riscul de boli oculare.

Academia recomandă consumul de legume şi fructe de culoare portocalie, care sunt bogate în vitamina A, esenţială pentru retină şi producerea lacrimilor. Cartofii dulci sunt deosebit de bogaţi în această vitamină: o sută de grame conţin peste 200 de procente din doza zilnica de vitamina A. Alte surse sunt morcovii, pepenele galben şi caisele.

Experţii reamintesc că antioxidanţii pot preveni sau întârzia apariţia degenerescenţei maculare şi a cataractei legate de vârstă. Vitamina C, care protejează celulele de deteriorare, se găseşte în citrice, piersici, ardei roşu, roşii şi căpşuni. Un alt antioxidant, vitamina E, este conţinut de avocado, migdale şi seminţele de floarea soarelui.

Luteina şi zeaxantina, conţinute în abundenţă de produse precum legumele cu frunze verzi, spanacul, napii, broccoli, mazărea şi ouăle, au, de asemenea, proprietăţi similare. Acizii graşi omega-3 din peştii marini, cum ar fi somonul, tonul, sardinele şi păstrăvul pot reduce riscul de boli legate de vârstă şi sunt benefici pentru funcţia lacrimală, deosebit de importantă pentru persoanele cu sindromul de ochi uscat.

Retina are nevoie şi de cupru şi zinc, care se găsesc în leguminoase. Stridiile, carnea roşie slabă, carnea de pasăre şi cerealele sunt, de asemenea, bogate în zinc.

Cel mai bun mod de a obţine aceste substanţe nutritive este prin alimentaţie, dar cei care suferă de degenerescenţă maculară pot folosi suplimente nutritive, după un consult medical.

Oftalmologii recomandă oamenilor să aibă grijă şi de vasele de sânge care alimentează ochii cu oxigen şi substanțe nutritive. Sănătatea lor este direct legată de sănătatea inimii şi a vaselor mari de sânge, astfel încât o dietă săracă în grăsimi saturate şi bogată în fructe, legume şi cereale integrale este benefică pentru ochi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.