Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 20 decembrie - Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului/ Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 20 decembrie - Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului/ Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Ortodoxe

Înainte-prăznuirea Naşterii Domnului

Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul, episcopul Antiohiei

Greco-catolice

Sf. ep. m. Ignaţiu Teoforul

Romano-catolice

Sf. Zeferin, pp. m.

Sfântul Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenit în calendarul creştin ortodox în ziua de 20 decembrie.

Sfântul Ignatie a fost ucenic al Sfântului Evanghelist Ioan, înainte de a fi numit episcop al Antiohiei, în timpul împăratului roman Traian (98-117).

"Se povesteşte despre acest sfânt Ignatie, de Dumnezeu purtătorul, cum că pe vremea când era prunc, iar Domnul nostru Iisus Hristos vieţuia într-acea vreme cu oamenii pe pământ şi învăţa pe popoare despre împărăţia lui Dumnezeu, atunci şi părinţii acestui prunc, stând acolo aproape în popor şi ascultând cuvintele cele dumnezeieşti din gura Mântuitorului şi având cu dânşii pe acest fiu, Domnul s-a uitat la dânşii şi, chemând la sine pe pruncul Ignatie, l-a pus în mijloc şi, cuprinzându-l, l-a luat pe mâini zicând: De nu vă veţi întoarce şi nu veţi fi ca pruncii, nu veţi intra întru împărăţia cerurilor şi cine va primi pe un copil ca acesta întru numele Meu, pe Mine mă primeşte". (Vieţile Sfinţilor)

Pentru aceasta s-a numit Sfântul Ignatie, purtător de Dumnezeu, că a fost purtat de Fiul lui Dumnezeu întrupat, Mântuitorul Iisus Hristos. S-a numit purtător de Dumnezeu şi pentru aceasta că şi el purta pe Dumnezeu în inima şi în gura sa, fiind vas ales asemenea lui Pavel, care a purtat numele lui Dumnezeu înaintea limbilor şi împăraţilor.

Acest sfânt ierarh a rânduit ca în biserică să fie cântate dumnezeieştile cântări în două cete, asemănându-le cetelor îngereşti, căci în vedenie a avut această descoperire. Adică atunci când cânta o ceată de îngeri, cealaltă tăcea, iar când cânta aceasta, cea dintâi asculta. Şi aşa neîncetat preamăreau Preasfânta Treime.

Sfântul Ignatie este unul dintre părinţii apostolici care au primit învăţătura de credinţă direct de la apostoli. A fost numit de creştini "Teoforul" (purtătorul de Dumnezeu) pentru marea sa dragoste de Dumnezeu, purtându-L în inima sa.

Cu binecuvântarea tuturor Sfinţilor Apostoli a fost hirotonit episcop al cetăţii Antiohia din Siria.

Sfântul Ignatie a fost închis pentru faptul că a refuzat să jertfească zeilor şi a fost condamnat să fie dus la Roma şi aruncat la fiare, în circ, în faţa poporului. A primit cu bucurie această sentinţă, socotind că se jertfeşte pentru Hristos.

În drum spre Roma, Sfântul Ignatie a trimis scrisori către bisericile din cetăţile pe lângă care trecea.

"De la Siria până la Roma cu fiare mă lupt pe pământ şi pe mare", scria Sfântul Ignatie, "noaptea şi ziua, legat fiind cu zece leoparzi, care este o ceată de ostaşi şi care din ce în ce mai răi se fac. Însă în neîndreptăţirile lor mai mult mă învăţ, dar nu dintr-acestea mă îndreptez. O! de-aş dobândi fiarele cele pregătite mie, pe care le voi zădărâ, ca degrabă să mă mănânce, nu precum s-a întâmplat altora, de care, temându-se, nu s-au atins. Şi, deşi ele nu vor voi, eu le voi sili. Iertaţi-mă, eu cunosc ce-mi este de folos. Acum încep a mă face ucenic. Nimic din cele văzute şi din cele nevăzute să nu-mi pizmuiască, ca pe Iisus Hristos să-L dobândească. Foc şi cruce adunării de fiare, tăieturi, despărţiri, risipiri ale oaselor, tăieri ale mădularelor, măcinături a tot trupul, munci rele ale diavolului să vină asupra mea, numai pe Iisus Hristos să-L dobândesc".

Una dintre epistole a fost trimisă către prietenii din Roma pe care îi ruga să nu intervină la autorităţi să îi fie schimbată sentinţa. A fost sfâşiat de fiare în circul de la Roma, la 20 decembrie 107. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.