Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 23 mai

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 23 mai

Ortodoxe
Sf. Ier. Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei; Sf. Mironosiţă Maria lui Cleopa
Duminica a 4-a după Paşti

Greco-catolice
Duminica 4 după Paşti. Sf. cuv. ep. m. Mihail

Romano-catolice
Coborârea Sf. Duh (Rusaliile)
Sf. Dezideriu, ep. m.


Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcop al Sinadei, este pomenit în calendarul creştin ortodox la 23 mai.

A trăit în timpul împăratului iconoclast Leon Armeanul (813-820) şi a ales de tânăr viaţa monahală. A fost călugărit împreună cu Sfântul Teofilact al Nicomidiei de patriarhul Tarasie al Constantinopolului. Acesta i-a trimis pe amândoi într-o mănăstire care era zidită lângă gura Pontului Euxin - Marea Neagră - unde, nevoindu-se, au câştigat îndrăzneală către Dumnezeu prin rugăciunile lor.

Având amândoi viaţă îmbunătăţită, au fost hirotoniţi episcopi, Sfântul Mihail în cetatea Sinade, iar Sfântul Teofilact în Nicomidia.

După urcarea pe tron a împăratului Leon Armeanul, a început persecuţia împotriva creştinilor ortodocşi din partea ereticilor iconoclaşti.

Patriarhul Constantinopolului a fost izgonit din scaunul arhieresc, iar mulţi dintre episcopii drept-credincioşi au fost surghiuniţi. Printre aceşti a fost şi Sfântul Mihail al Sinadelor, care şi-a sfârşit viaţa în exil.

Sfântul Mihail a fost adus în faţa împăratului pentru a fi judecat, căci era învinuit de faptul că certa cu îndrăzneală şi în cuvinte dure rătăcirea ereticilor. În această situaţie, Sfântul Mihail "netemându-se de îngrozire, nici slăbindu-se cu mintea, a strigat cu glas mare: 'Cinstesc sfânta icoană a Mântuitorului meu Iisus Hristos şi a Preacuratei Fecioare Maicii Lui, cum şi ale celorlalţi sfinţi, şi mă închin lor; iar de porunca ta nu mă îngrijesc şi întru nimic o socotesc" (vol. ''Vieţile Sfinţilor'').

A fost exilat şi izgonit din loc în loc, răbdând multe şi amare mâhniri şi necazuri, până ce a ajuns în lărgimea cerească, unde a primit odihna cea veşnică.

* Astăzi este pomenită şi Sfânta Maria lui Cleopa, rudă a Maicii Domnului. Maria lui Cleopa, care L-a urmat pe Mântuitorul Iisus Hristos peste tot, a fost prezentă şi în timpul Sfintelor Sale Pătimiri.

I-a ajutat, alături de celelalte sfinte mironosiţe, pe Iosif din Arimateea şi pe Nicodim să coboare trupul Domnului de pe Cruce şi să-l aşeze în mormânt. Sfintele femei mironosiţe, în dimineaţa Sfintei Învieri, ducându-se să ungă cu miresme trupul Domnului, au găsit piatra răsturnată şi pe îngerul Domnului care le-a spus că Hristos a înviat. (sursă: vol. "Vieţile Sfinţilor")

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.