DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Sărbătorile zilei de 29 ianuarie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 29 ianuarie

Ortodoxe
Aducerea moaştelor Sf. Sfinţit Mc. Ignatie Teoforul; Sf. Mc. Filotei

Greco-catolice
Aducerea moaştelor Sf. ep. Ignaţiu Teoforul

Romano-catolice
Sf. Valeriu, ep.


Aducerea moaştelor Sfântului Sfinţit Mucenic Ignatie Teoforul este pomenită în calendarul creştin ortodox în ziua de 29 ianuarie.

Sfântul Ignatie Teoforul (purtătorul de Dumnezeu) a fost adus din Antiohia la Roma, din dispoziţia împăratului Traian (98-117), şi în Colosseum, în priveliştea mulţimii, a fost sfâşiat de fiare pentru credinţa sa în Hristos.

Oasele care au rămas au fost strânse cu grijă de credincioşi şi au fost puse la un loc însemnat, în Roma; apoi au fost duse în Antiohia.

În această zi se face pomenire numai de aducerea sfintelor sale moaşte de la Roma în Antiohia, viaţa şi lucrarea sa pentru răspândirea credinţei fiind marcate în fiecare an la 20 decembrie.

Sfântul Ignatie a fost episcop al Antiohiei, în timpul împăratului Traian (98-117). Era grec de origine, ucenic al Sfântului Ioan Evanghelistul.

A fost condamnat să fie mâncat de fiare în amfiteatrul de la Roma, în vreme de sărbătoare, căci împăratul, care se afla în Antiohia când a dat hotărârea de moarte împotriva episcopului, voia ca nici amintirea să nu rămână după Sfântul Ignatie, aşa cum s-ar fi întâmplat dacă acesta ar fi fost omorât pe loc.

Despre încercările avute în drumul său spre Capitala Imperiului, Sfântul Mucenic Ignatie spunea că prin legăturile cu care era legat a învăţat ca nimic lumesc sau deşert să poftească. "De la Siria până la Roma cu fiare mă lupt pe pământ şi pe mare, noaptea şi ziua, legat fiind cu zece leoparzi, care este o ceată de ostaşi şi care din ce în ce mai răi se fac". Nedreptăţile lor îl convingeau însă mai mult că mântuirea este numai prin jertfă. (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor")

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.