Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Sărbătorile zilei de 30 aprilie

Agerpres
sarbatori ioska

Sărbătorile zilei de 30 aprilie

Ortodoxe
Sfânta şi marea Vineri (Zi aliturgică. Denia Prohodului Domnului);
Sf. Ap. Iacob al lui Zevedeu; Sf. Ier. Donat, episcopul Evriei

Greco-catolice
Sfânta şi Marea Vineri. Sf. ap. m. Iacob cel Mare. Zi aliturgică. Orele Împărăteşti. Prohodul Domnului

Romano-catolice
Ss. Pius al V-lea, pp.; Iosif Cottolengo, pr.; Sofia, fc. m.

Sfânta şi Marea Vineri este ziua în care a fost răstignit şi a murit Mântuitorul lumii. Zi aliturgică (nu se slujeşte Sfânta Liturghie), pentru că Liturghia reprezintă jertfa nesângeroasă a lui Hristos, în chipul pâinii şi al vinului, iar cele două jertfe nu se pot aduce în aceeaşi zi.

Denia din Vinerea Mare cuprinde rânduiala Prohodului Domnului, o alcătuire de slujbă în trei stări, cu o melodie frumoasă, cântată şi de credincioşi, pe care se cântă textele rânduite de Sfânta Biserică, texte numite Prohodul Domnului, ce se încadrează la slujba Utreniei din Sâmbăta Mare, Sâmbăta Sfintelor Pătimiri, şi care se oficiază, de fapt, în seara de vineri.

Slujba se încheie cu procesiunea de înconjurare a bisericii, care simbolizează înmormântarea Domnului.

* Sfântul Apostol Iacob este pomenit în calendarul creştin ortodox la 30 aprilie.

Sfântul Iacob este unul dintre unul dintre cei doisprezece apostoli. A fost fiul lui Zevedeu şi frate al Sfântului Evanghelist Ioan.

Fiind de meserie pescar, Sfântul Apostol Iacob a lăsat corabia, mreaja şi pe tatăl său şi L-a urmat pe Mântuitorul Hristos, să fie martor al minunilor Sale, a pătimirii, morţii şi Învierii Sale.

Pe cei doi fraţi, Iacob şi Ioan, numiţi în Sfânta Scriptură "Boanerghes", adică "fiii tunetului", şi pe Sfântul Apostol Petru îi avea Mântuitorului Hristos totdeauna aproape; şi le descoperea lor mai mult decât celorlalţi, dumnezeieştile Lui taine. Cei doi Apostoli, Sf. Iacob şi Sf. Ioan, împreună cu Sf. Apostol Petru, au mers împreună cu Mântuitorul Hristos pe muntele Tabor şi aici au fost martori Schimbării la Faţă a Învăţătorului. Acestora trei le-a spus Mântuitorul, într-un loc mai retras, în Grădina Ghetsimani, să privegheze.

Însă şi ei L-au iubit atât de mult pe Hristos şi atâta râvnă au arătat după El, încât au voit să pogoare foc din cer, asupra celor ce nu credeau în El, ca să-i piardă.

După patima cea de bunăvoie, Învierea, Înălţarea Mântuitorului Hristos şi după pogorârea Sfântului Duh, Sfântul Apostol Iacob a mers în Spania şi în alte părţi, vestind Evanghelia. S-a întors însă din nou în Ierusalim, unde se arăta înfricoşător ca un tunet, pentru că vorbea cu putere despre Iisus Hristos, cum că El este adevăratul Mesia, Mântuitorul lumii.

Sfântul Iacob este primul apostol martir, fiind ucis de către Irod Agripa, în anul 44, după cum este menţionat în "Faptele Apostolilor" (12-1;2). (sursa: vol. "Vieţile Sfinţilor") AGERPRES

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.