Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal cu acuzații grave în TVR - Sunt multe cazuri de COVID-19, iar zeci de angajați care suferă de cancer au fost chemați fizic la muncă

TVR

Sindicatul profesioniștilor din TVR susține că instituția se află într-o situaţie tristă, „rodul unei scamatorii groteşti”. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice, se arată într-un comunicat al sindicatului, care citează apelul unui cunoscut realizator TVR.

Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind a luat act de avertizarea publică transmisă Parlamentului României, Comisiilor de Cultură şi Mass-Media, Comisiilor de abuzuri, de către Răzvan Butaru, producătorul emisiunii Dosar România şi membru MediaSind TVR. În acest document, profesionistul TVR trage un semnal de alarmă faţă de situaţia dramatică în care a ajuns Televiziunea Naţională „din cauza incompetenţei şi lipsei de profesionalism de care a dat dovadă în cele 5 luni de mandat actualul director general interimar al Societăţii Române de Televiziunea, Ramona Săseanu”.

„Răzvan Butaru, cu peste 28 de ani experienţă jurnalistică dintre care 25 de ani în televiziune, laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale, explică, dând exemple concludente, despre impostura din instituţia publică de presă: "TVR se află într-o situaţie tristă, rodul unei scamatorii groteşti. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice. De cinci luni de zile TVR are în vârf impostura. Actualul Director General Interimar, Ramona Săseanu, un reporter fără nici un fel de calităţi manageriale(o demonstrează faptele şi deciziile luate în cele cinci luni de mandat), care întreabă revoltat Comitetul Director al TVR ce caută directorul de imagine, sau producătorul emisiunii pe teren, în deplasare, se joacă cu cea mai mare televiziune din România, punând-o în situaţia jenantă de a începe noua grilă de toamnă, la 4 octombrie cu reluări la TVR1, principalul canal al televiziunii publice. Acest lucru este inadmisibil pe bani publici."

În continuarea dezvăluirilor, Răzvan Butaru aminteşte şi de deficitul de personal tehnic, dar şi de punerea în pericol a sănătăţii angajaţilor de către conducerea instituţiei: "O altă problemă gravă cu care se confruntă televiziunea publică sunt cazurile de covid în instituţie. Situaţia este ţinută secretă, nu există, până în prezent nici un plan pentru preîntâmpinarea apariţiei focarelor de covid in TVR. Aflăm pe holuri că în anumite locaţii din televiziune au fost depistate cazuri de covid. Nu se fac testări printre angajaţii care nu au intrat în regim de telemuncă, nici invitaţilor la emisiuni. Spre exemplu, la ştiri, colegii noştri se confruntă cu un deficit de corp redacţional, astfel că, dacă ar apărea un focar de infecţie în departament, practic am fi în situaţia de a risca blocarea activităţii.

Nu mai vorbesc că până de curând au fost chemaţi din telemuncă colegi care puteau să îşi desfăşoare activitatea de acasă şi care au diferite suferinţe medicale grave, ca de exemplu boli oncologice. Avem 52 de colegi cu boli oncologice care au fost obligaţi să iasă din telemuncă, printr-o decizie a directorului general interimar, încălcându-se prevederile legii 55/2020, art. 17” - se arată în document.

În finalul avertizării publice, jurnalistul cere Parlamentului declanşarea cât mai rapidă a procedurii de desemnare a unui nou consiliu de administraţie al TVR şi îndepărtarea actualului director general interimar "care a demonstrat în cele cinci luni de când se află la conducerea televiziunii publice, nu numai o incapacitate managerială, dar şi faptul că nu deţine cunoştinţe elementare în ceea ce priveşte procesul de producţie a unei simple emisiuni."

„Sindicatul Român al Jurnaliştilor MediaSind susţine ferm acest semnal de alarmă tras de către profesionistul din TVR şi cere Parlamentului României, Comisiilor de Cultură şi Mass Media, Comisiilor pentru cercetarea abuzurilor, audierea în regim de urgenţă a lui Răzvan Butaru şi a liderilor MediaSind TVR. De asemenea, MediaSind face apel la responsabilitatea partidelor politice parlamentare de a demara, de urgenţă, procedura pentru desemnarea reprezentanţilor în Consiliul de Administraţie ale SRTV şi SRR. Considerăm că aceste instituţii publice vitale pentru democraţie au nevoie de conduceri profesioniste, care să dea dovadă de respect faţă de cetăţeni, dar şi de angajaţii instituţiei„, transmite MediaSind.

Vă prezentăm în continuare Avertizarea publică transmisă de producătorul TVR Răzvan Butaru Parlamentului României.

Cazul TVR, rodul unei scamatorii, un caz ruşinos

Numele meu este Răzvan Butaru, sunt producător de emisiuni de televiziune la TVR1. Am o experienţă jurnalistică de 28 de ani, dintre care 25 de ani de televiziune. O experienţă reală, nu închipuită, în aşa fel încât am învăţat de la bun început ce caută un producător la filmările de teren, sau mai ales cu ce se ocupă un director de imagine. Unii ştiu că directorul e director şi trebuie să stea la birou. Din păcate ajung în poziţii importante în TVR, ca de exemplu director general interimar.

În toată cariera mea am fost răsplătit cu premii naţionale pentru toate genurile publicistice de televiziune şi cu nominalizări internaţionale şi, prin mine, televiziunea naţională.

În anul în care un alt vremelnic diriguitor al televiziunii naţionale căuta să mă elimine din peisajul TVR, luam toate premiile posibile, pentru emisiuni realizate, pentru documentar, pentru interviu, pentru investigaţie. Am luat premiile UCIN, CRP, APTR, UZPR, UARF. Am fost recunoscut profesional de toate uniunile de creaţie din România. Anul trecut, împreună cu Cornel Mihalache, am fost nominalizat la premiile UCIN pentru serialul de documentar de televiziune Decembrie roşu, 18 episoade despre revoluţia română, iar cu un an în urmă luam premiul UCIN pentru documentar de televiziune. Sunt producătorul emisiunii de publicistică DOSAR ROMANIA, de 8 ani de zile, emisiune care a obţinut, prin producţiile colegilor mei din echipă, premii naţionale şi internaţionale (UCIN sau CIRCOM).

Astăzi, mă găsesc în situaţia de a trage un semnal de alarmă în calitate de avertizor public.

TVR se află într-o situaţie tristă, rodul unei scamatorii groteşti. Prelungirea cu încă 30 de zile a mandatului actualului director general interimar nu face decât să întârzie intrarea în normalitate a televiziunii publice.

De cinci luni de zile TVR are în vârf impostura. Actualul Director General Interimar, Ramona Săseanu, un reporter fără nici un fel de calităţi manageriale(o demonstrează faptele şi deciziile luate în cele cinci luni de mandat), care întreabă revoltat Comitetul Director al TVR ce caută directorul de imagine, sau producătorul emisiunii pe teren, în deplasare, se joacă cu cea mai mare televiziune din România, punând-o în situaţia jenantă de a începe noua grilă de toamnă, la 4 octombrie cu reluări la TVR1, principalul canal al televiziunii publice. Acest lucru este inadmisibil pe bani publici.

De ce ne aflăm în această situaţie?

1. Pentru simplu motiv că doamna Ramona Săseanu, din postura de director general interimar este mult mai preocupată de pagina personală de facebook, decât de a cunoaşte care sunt capacităţile instituţiei pe care a avut norocul să ajungă să o conducă. Poate primul lucru pe care îl faci când ajungi în fruntea unei instituţii precum TVR este să cauţi să afli care sunt resursele umane, tehnice şi materiale pentru a putea elaboara planuri coerente şi realiste. În schimb, doamna Săseanu a preferat să ceară ştatele de plată ale tuturor angajaţilor, cu care umblă în desagă peste tot.

2. Actualul director general interimar a aprobat grilele de toamnă ale TVR cu doar două săptămâni înainte de data de 4 octombrie 2021, blocând producţia o vară întreagă. Motivaţia: nu sunt bani, aşteptăm rectificarea bugetară, în condiţiile în care, în conturile TVR sunt peste 40 milioane lei, venituri proprii.

Faptul că a aprobat cu o atât de mare întârziere grila de toamnă şi că vrea să se intre cu premiere în două săptămâni, arată gravele carenţe de cunoştinţe de producţie elementară, într-o televiziune, a celei ce astăzi răspunde de destinele TVR. Spre exemplu, la TVR1 a existat soluţia începerii, cu o lună înaintea aprobării grilei, a producţiei de portofoliu a câtorva emisiuni consacrate, precum Dosar România, Creativ, Exclusiv în România etc. Doamna Ramona Săseanu a refuzat propunerea venită de la canal, fără nici o justificare, deşi producţia urma să fie realizată din restul de fonduri alocate TVR1 la acea dată(nimeni nu ştia că TVR are peste 40 milioane lei în conturi).

3. Deficitul de personal tehnic. Spre exemplu, prin plecări succesive, TVR se află în situaţia de a nu avea editori de imagine care să susţină toată producţia celor 4 canale. Faptul că nu a fost pornită producţia de televiziune din timpul verii, ne pune în situaţia de a încerca ca toţi să plecăm la filmare, în acelaşi timp, în condiţiile în care nu sunt atâtea echipe care să deservească toate filmările, din momentul în care grila de toamnă a fost aprobată, în comitetul director din 17 septembrie.

Ca să se înţeleagă mai clar în ce situaţie ne găsim din cauza gestionării lamentabile a TVR, de către actualul director general interimar, dau exemplu emisiunii pe care o produc pentru TVR1, DOSAR ROMANIA. Am obţinut prima filmare în data de 7 octombrie, o deplasare de o săptămână, emisiunea având premiera pe data de 10 octombrie! Vă dau alt exemplu: noua producţie la TVR1, "Doctor Chioţea", emisiunea dorită foarte mult de doamna Ramona Săseanu, va intra în grilă poate începând cu data de 11 octombrie şi nu 4 octombrie. Exemplele pot continua.

O altă problemă gravă cu care se confruntă televiziunea publică sunt cazurile de covid în instituţie. Situaţia este ţinută secretă, nu există, până în prezent nici un plan pentru preîntâmpinarea apariţiei focarelor de covid in TVR. Aflăm pe holuri că în anumite locaţii din televiziune au fost depistate cazuri de covid. Nu se fac testări printre angajaţii care nu au intrat în regim de telemuncă, nici invitaţilor la emisiuni. Spre exemplu, la ştiri, colegii noştri se confruntă cu un deficit de corp redacţional, astfel că, dacă ar apărea un focar de infecţie în departament, practic am fi în situaţia de a risca blocarea activităţii.

Nu mai vorbesc că până de curând au fost chemaţi din telemuncă colegi care puteau să îşi desfăşoare activitatea de acasă şi care au diferite suferinţe medicale grave, ca de exemplu boli oncologice. Avem 52 de colegi cu boli oncologice care au fost obligaţi să iasă din telemuncă, printr-o decizie a directorului general interimar, încălcându-se prevederile legii 55/2020, art. 17.
"Pe durata stării de alertă, angajatorii dispun munca la domiciliu sau în regim de telemuncă, acolo unde specificul activităţii permite, cu respectarea prevederilor Legii nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale Legii nr. 81/2018 privind reglementarea activităţii de telemuncă."

Doamna Ramona Săseanu, în calitate de Director General Interimar al TVR, în loc să permită lucru pe portofoliu în vară, când incidenţa de infectare Covid era foarte mică, deşi se prevestea un al patrulea val, a preferat să dea drumul la producţie abia acum, când suntem obligaţi, în plin val de infectare exponenţială cu Covid, să ne înghesuim pentru a reuşi să intrăm pe post şi pune astfel în pericol sănătatea şi chiar viaţa angajaţilor. Situaţia Covid este pur şi simplu scăpată de sub control în TVR pentru că nu are nici un plan şi, deşi a fost avertizată de Comitetul Director în repetate rânduri că trebuie luate măsuri, inclusiv de directorii de la Studiourile Teritoriale, care au trimis hârtii în sensul asta, dna Director General Interimar nu a luat nici o masură, decat după ce incidenţa de infectare crescuse deja alarmant. A întârziat nepermis de mult cu munca la domiciliu. La Timişoara şi la Cluj trecuse incidenţa de 3/1000, când a fost trimisă hârtie către Comitetul Director de la Studiourile Teritoriale din Timisoara să se permită telemunca, dar cu toate acestea a mai întârziat cu decizia timp de câteva zile.

Mai mult decât atât, actualul Director General Interimar, refuză să rezolve problema cabinetului medical, încheierea unui contract de încheiere cu medicii ce îl deservesc, punând în pericol 2000 de salariaţi de a nu a avea posibilitatea unei intervenţii imediate în situaţia unei urgenţe. Avem mulţi colegi cu probleme medicale, hipertensivi şi nu o dată au fost situaţii în care a fost nevoie de consultaţii medicale imediate. Practic, de la 1 Ianuarie 2022, la Bucureşti, TVR nu va mai avea cabinet medical.

Refuzul de a da drumul cât mai repede la producţie, incapacitatea de a înţelege cum se realizează producţia de televiziune, incapacitatea de a întreba, dacă nu ştii(nu e o ruşine), dezinteresul faţă de posibilităţile reale ale TVR pentru a produce emisiuni, demonstrează că actualul Director General Interimar se află la locul nepotrivit, într-un moment nepotrivit. Din păcate, pentru această instituţie, cu un Director General Interimar interesat doar cum să îşi prezerve postul cu orice preţ, suntem într-o situaţie aproape imposibilă. Totuşi producţia de televiziune poate avea rezultate magice, dar nu este rezultatul unor vrăjitorii, nu poţi face hocus-pocus şi e gata emisiunea nouă, fie bună, fie rea.

În calitate de avertizor public, consider vitală declanşarea cât mai rapidă a procedurii de desemnare a unui nou consiliu de administraţie al TVR şi îndepărtarea actualului director general interimar care a demonstrat în cele cinci luni de când se află la conducerea televiziunii publice, nu numai o incapacitate managerială, dar şi faptul că nu deţine cunoştinţe elementare în ceea ce priveşte procesul de producţie a unei simple emisiuni. Faptul că nu ştie că directorul de imagine filmează şi de aceea este pe teren şi cu ce se ocupă producătorul unei emisiuni, într-o echipă de televiziune, arată clar cine este azi în fruntea televiziunii publice şi că aceasă situaţie trebuie să înceteze cât mai repede, prin desemnarea unui adevărat manager.

Partidele parlamentare şi cei ce îşi trimit reprezentanţii în Consiliul de Administraţie să nu condamne TVR să fie supusă în continuare acestei conduceri ruşinoase.

30.09.2021
Răzvan Butaru,
producător Dosar România

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.