Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCANDAL în Senat, după ce a fost eliminat un articol care prevedea organizarea alegerilor locale la 6 luni de la încetarea stării de urgență

senat

Senatorii au adoptat, marţi, un proiect legislativ prin care a fost eliminat articolul din OUG nr. 44/2020 conform căruia procedurile de organizare a alegerilor locale se iniţiază în termen de şase luni de la data expirării duratei stării de urgenţă, anunță AGERPRES.

S-au înregistrat 90 de voturi "pentru", 27 "împotrivă" şi 13 abţineri.

În motivarea abrogării articolului menţionat, iniţiatorii - senatorii PSD Radu-Cosmin Preda şi Şerban Nicolae, precum şi senatorii UDMR Cseke Attila şi Csaszar Karoly Zsolt - susţin că "prevederile incidente ale Codului administrativ nu se referă la stabilirea unui termen de iniţiere a procedurilor privind organizarea alegerilor, ci la prelungirea prin lege organică a mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale".

Citește și: Lovitură de la DNA de ultim moment! Sunt vizați mii de magistrați cu dosare penale

Un alt amendament admis în comisia de specialitate prevede abrogarea art. 6 din proiect. Potrivit acestuia, "partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale pot opta ca, în locul depunerii listelor de susţinători pentru candidaţii la alegerile locale, să facă dovada depunerii în contul bancar deschis pentru campania electorală la nivelul judeţului respectiv sau al municipiului Bucureşti, după caz, a unor contribuţii electorale în valoare de cel puţin 50 de salarii de baza minime brute pe ţară".

Liderul grupului parlamentar PNL, senatorul Daniel Fenechiu, a precizat că liberalii vor vota împotrivă, întrucât ordonanţa a fost "masacrată" în Comisia juridică.

"Faptul că în Comisia juridică ordonanţa a fost masacrată şi cele patru articole au fost eliminate este o chestiune care ţine de matematica parlamentară. Vom vota împotriva legii de aprobare", a afirmat senatorul PNL.

Senatoarea Florina Presadă a declarat că grupul parlamentar USR va vota "abţinere", având în vedere că în ordonanţa de urgenţă, de două ori modificată, au rămas "în picioare" prevederile legate de semnăturile pentru candidaturi.

Citește și: Suceava are de cinci ori mai mulți bolnavi cu noul coronavirus decât Oradea. Motivul este metoda de testare prin polling

"Este vorba de prelungirea mandatelor aleşilor locali. S-a eliminat o prevedere că data alegerilor va fi stabilită de către Guvern, cu avizul Comitetului Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă. Pe de altă parte, au rămas în OUG lucruri cu care USR este de acord, şi anume, reducerea numărului de semnături necesar pentru a înregistra o candidatură şi posibilitatea ca listele de semnături să fie depuse electronic. Apreciem şi posibilitatea de a avea o singură listă naţională pentru toate funcţiile la care partidele vor prezenta candidaturi", a arătat Presadă.

În intervenţia sa, senatorul Adrian Ţuţuianu a spus că grupul parlamentarilor neafiliaţi din Pro România va vota în favoarea proiectului.

OUG nr.44/2020 are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autorităţilor administraţiei publice locale aferente perioadei 2016-2020, adoptarea unor măsuri pentru organizarea alegerilor locale din anul 2020, precum şi modificarea art. 151 alin. (3) din OUG nr. 57/2019 privind Codul administrativ.

Potrivit Notei de fundamentare, demersul legislativ "este justificat de contextul epidemiologic creat de coronavirusul SARS-CoV-2 şi de instituirea stării de urgenţă pe întreg teritoriul României prin Decretul preşedintelui nr. 195/2020, precum şi de măsurile legislative determinate de situaţia de urgenţă instituită".

Citește și: Vor începe să se audă zgomote de cătușe la CFR? Corpul de Control al prim-ministrului a trimis un raport la DNA .

"Se preconizează, astfel, prelungirea mandatelor de către noii aleşi, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2020, procedurile pentru organizarea alegerilor urmând a fi demarate cu respectarea termenelor din legislaţia electorală într-un termen rezonabil de maximum şase luni de la data expirării mandatelor actuale, dacă situaţia epidemiologică din România va permite", se mai menţionează în Nota de fundamentare.

Proiectul va intra în dezbatere la Camera Deputaţilor, for decizional în acest caz.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.