Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandal uriaș de spionaj între Germania și Austria! Serviciile germane, acuzate că ar fi spionat miniștri, ambasade și instituții internaționale de la Viena

pixabay.com
spionaj

Cancelarul austriac Sebastian Kurz a cerut Germaniei să ofere explicații privind acuzațiile conform cărora serviciile germane de informații ar fi spionat miniștri, ambasade și instituții internaționale de la Viena, relatează site-ul Politico.eu, conform Mediafax.

"Dorința noastră este, desigur, să știm cine a fost monitorizat, când s-a încheiat supravegherea, și dacă aceasta s-a încheiat cu adevărat", a declarat Kurz, în urma unei ședințe de urgență la Viena.

Publicațiile Der Standard și Profil au relatat că Serviciul Federal de Informații al Germaniei (BND) ar fi interceptat 2.000 de telefoane, mobile și conturi de mail, pentru a monitoriza miniștri, ambasade, organizații și instituții islamce, încă din 1999.

Sorina Matei, reacție după acuzațiile judecătorului CCR, Petre Lăzăroiu: 'Cu Cotroceniul la psiholog'

Monitorizarea ar fi vizat ambasadele Iranului, Rusiei, Coreei de Nord, dar și a Franței, a Israelului și a Statelor Unite. Operațiunile s-ar fi încheiat în 2006, informează agenția ORF.

Dezvăluiri explozive: Câţi bani ar fi primit România pentru a găzdui închisoarea CIA în care erau torturaţi terorişti

"Spionatul statelor prietene nu este doar neobișnuit și nedorit, ci și inacceptabil", a declarat președintele austriac Alexander Van der Bellen, cerând Germaniei să clarifice scopul colectări de informații.

Orice date obținute în Austria și care se află încă în posesia serviciilor de informații din Germania ar trebui șterse, a propus Kurz.

Acuzațiile au fost făcute inițial în anul 2014, când un procuror austriac a demarat o investigație în acest caz. Investigația nu a avut succes, însă, din cauza "refuzului Germaniei de a coopera", a informat Kurz.

Potrivit Reuters, cancelarul a declarat că Guvernul său este în contact cu autoritățile germane și că acestea par dispuse să coopereze.

"Suntem încrezători că Germania este dispusă să clarifice acuzațiile și să creeze transparență", a declarat acesta, adăugând că nu existe dovezi care să sugereze că spionajul a continuat după 2006.

Printre entitățile vizate se mai numără Agenția Internațională de Energie Atomică (AIA), Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol (OPEC), cât și câteva ministere, bănci, companii și agenții de presă precum APA.

Armin Schuster, președintele comisiei parlamentare responsabile cu supravegherea serviciilor de informații din Germania, a declarat, pentru grupul de presă Funke, că va investiga dacă acuzațiile sunt noi sau reprezintă o continuare a celor din 2015, conform cărora BND ar fi ajutat Statele Unite să îi spioneze pe europeni, relatează The New York Times.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.