Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scandalul cărţilor scrise după gratii continuă: Primul profesor care ajunge la DNA

celula puscarie

Scandalul cărţilor scrise după gratii continuă. Decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice din cadrul Universităţii Ovidius, Emanuel Plopleanu, va depune o plângere la DNA referitoare la falsificarea semnăturii sale care apare pe referatul ştiinţific ce însoţeşte cartea unui deţinut din Penitenciarul Poarta Albă. Menţionăm că profesorul Plopeanu a cerut de la Editura ExPonto o copie a referatului anexat manuscrisului la lucrarea „Comunicare şi manipulare”, sesizat fiind de ancheta jurnalistică derulată de cotidianul ZIUA de Constanţa, pe care o puteţi parcurge mai jos. Decanul de la Istorie şi Ştiinţe Politice susţine că singura semnătură autentică ce însoţeşte volumul mai sus menţionat este în fapt o semnătură în calitate de decan prin care certifică faptul că referenţii ştiinţitici sunt cadre universitare la Facultatea de Istorie şi Ştiinţe Politice.

Citeşte şi: Ion Cristoiu vine cu un scenariu exploziv în politică: Cine e cu binomul SRI și DNA

Mai multe anchete interne au loc la Universitatea Ovidius din Constanţa în cazul profesorilor care au avizat lucrările „ştiinţifice" din puşcării. Scandalul lucrărilor ştiinţifice publicate de deţinuţi are o nouă provocare pentru conducerea universităţii constănţene. În joc intră referenţii ştiinţifici, şi ei profesori universitari, conferenţiari sau lectori care au avizat temele şi structurile cărţilor deţinuţilor sau au completat recomandări privind calitatea ştiinţifică a lucrărilor. Şi aceştia ar putea fi vizaţi de anchete interne. Chiar dacă conducerea Universităţii Ovidius este în această perioadă ocupată cu vizita reprezentanţilor ARACIS, din informaţiile noastre, de la secretariatul rectorului au plecat către cadrele universitare care au apărut în lista coordonatorilor de cărţi ale deţinuţilor adrese prin care li se solicită să prezinte în scris contextul în care au ajuns să-şi dea acordul să coordoneze lucrările, conţinutul referatului de recomandare şi, acolo unde situaţia o impune, şi echipa care a sprijinit ştiinţific coordonarea şi publicarea cărţilor. Purtătorul de cuvânt al UOC, Daniel Citirigă, ne-a precizat la rândul său că „Universitatea a declanşat o analiză internă pentru a stabili gradul de implicare personală a profesorilor şi dacă a fost implicată şi instituţia în acest demers”.

Citeşte şi: Victor Ponta: Îi cunosc prea bine pe absolut toți cei implicați! O nouă referire la Klaus Iohannis

Totul a plecat de la o discuţie cu un director de editură, care a explicat mecanismul editării şi tipăririi unei cărţi, fie ea scrisă chiar şi de o persoană privată de libertate. Aşadar, cine stabileşte caracterul ştiinţific al unei opere? În niciun caz coordonatorul ales, contactat sau convins de familia deţinuţilor. Are caracter ştiinţific, spune legea, orice lucrare editată de o editură acreditată CNCS - Consiliul Naţional al Cercetării Ştiinţifice.

Citește și: SCANDAL imens la România TV: Andreea Crețulescu l-a dat afară, în direct, pe un invitat

Şi numele vicepreşedintelui Senatului, conf. univ. dr. Mihaela Rus, prodecan al Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice a Universităţii „Ovidius“, apare în calitate de referent ştiinţific al cărţii semnate de Senol Zevri. Nici doamna Rus nu cunoştea faptul că numele său apare în carte, în schimb a declarat: „Am dat o recomandare pentru lucrare, însă nu l-am văzut niciodată pe domnul căruia i-am acordat recomandarea. Nici nu am ştiut numele, fiindcă el nu apărea pe manuscris. Am dat o recomandare ca să scrie o lucrare. Ulterior, am înţeles că avea studii superioare și era un intelectual. Noi, profesorii, dăm recomandări şi în ţară, şi în străinătate, nu am purtat însă nicio corespondenţă cu editura şi mi s-ar fi părut normal să mi se ceară acordul în momentul în care s-a luat decizia ca numele meu să fie trecut la lista cu referenţi”.

Citește și: Andreea Crețulescu de la România TV spune de ce l-a dat afară din emisiune pe liderul UNPR

În plin scandal al scriitorilor din închisori, în penitenciarele din România continuă să se aprobe „opere cu caracter ştiinţific”! O astfel de lucrare poartă semnătură lui Sorin Cocheş, fost şef al Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Constanţa, condamnat la trei ani de închisoare cu executare pentru complicitate la luare de mită. Contactat telefonic, lectorul Răzvan Pantelimon a explicat că a fost cautat pentru a da referinţele ştiinţifice de un prieten de familie al condamnatului, care, întâmplător, este o cunoştinţă de-a domniei sale. De aici lucrurile s-au mişcat aidoma celor explicate mai sus. Pantelimon a recunoscut că a dat recomandare cu caracter ştiinţific pentru lucrarea lui Cocheş. Autorul cărţii nu a ajuns încă în faţa comisiei de liberare.

Conf. univ. dr. Mihaela Rus a declarat pentru ZIUA de Constanţa: „Voi merge împreună cu domnul Plopeanu la DNA, pentru că şi în privinţa semnăturii mele sunt inadvertenţe. Repet, eu nu am avizat un referat ştiinţific, ci doar publicarea cărţii“. Coordonatorul cărţii, prof. Cristian Moşnianu, a declarat pentru ZIUA de Constanţa că salută şi susţine demersul colegilor săi de a merge la DNA pentru a elucida situaţia semnăturilor falsificate. În plus, Moşnianu spune că el nu a văzut niciodată referatele care au însoţit lucrarea şi editura ar trebui să specifice cum a intrat în posesia lor, mai spun cei de la ziuaconstanta.

Citește și: Adrian Năstase se pregătește să dea lovitura: Care e legătura cu Traian Băsescu / SURSE

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.