Consiliul Superior al Magistraturii confirmă, într-un răspuns oficial, prezenţa procurorului Nicolae Marin la sediul CSM, într-un cadru informal, pe data de 27 iunie, cu o zi înainte de discutarea la ÎCCJ a cererii de redeschidere a dosarului Mateescu, aşa cum scria STIRIPESURSE.RO.
STIRIPESURSE.RO a publicat pe 29 iunie informaţia că procurorul-şef adjunct al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie (SIIJ), Nicolae Marin, ar fi fost convocat la CSM pentru o discuţie despre activitatea SIIJ. Citând surse din sistemul judiciar, STIRIPESURSE.RO nota că discuţia ar fi vizat inclusiv cererea de redeschidere a dosarului în care este vizat judecătorul Bogdan Mateescu, acesta fiind prezent în biroul în care ar fi avut loc discuţia. După trei zile de tăcere, vicepreşedintele CSM, Nicolae Solomon, a declarat lapidar că informaţiile sunt false şi că ia în calcul să-l dea în judecată pe autorul articolului. În urma acestei reacţii, STIRIPESURSE.RO a solicitat clarificări de la Consiliul Superior al Magistraturii.
În adresa înaintată către CSM, STIRIPESURSE.RO solicita să se precizeze "dacă domnul Nicolae Marin, procuror-şef adjunct al SIIJ, s-a aflat săptămâna trecută la sediul CSM, participând la o discuţie cu membri ai Secţiei pentru procurori", "dacă au avut loc discuţii cu privire la activitatea SIIJ" şi "dacă la discuţii a participat şi domnul judecător Bogdan Mateescu".
CSM confirmă prezenţa lui Nicolae Marin la sediul instituţiei, deşi în preajma evenimentului nu au avut loc discuţii sau decizii oficiale pe tema activităţii Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie. Practic, singurul eveniment din respectiva perioadă care avea legătură şi cu SIIJ, şi cu CSM era decizia ÎCCJ pe cererea de redeschidere a urmăririi penale în dosarul Mateescu. CSM nu oferă însă detalii despre persoanele cu care şeful SIIJ a discutat, răspunsul oficial limitându-se la a menţiona că nu exista vreun motiv oficial pentru prezenţa procurorului la sediul Consiliului pe data de 27 iunie.
"Domnul Nicolae Marin, procuror-şef adjunct al Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie, s-a aflat în cursul zilei de joi, 27 iunie 2019, în sediul Consiliului Superior al Magistraturii. Consiliul Superior al Magistraturii nu are posibilitatea de aa efectua verificări în mod direct cu privire la conţinutul unor discuţii, contextul, calitatea persoanelor care au participat, atâta vreme cât acestea nu au fost formalizate în şedinţe de Plen, Secţii sau comisii interne de specialitate", transmite CSM.
STIRIPESURSE.RO a mai solicitat CSM să precizeze dacă apreciază "că o asemenea întâlnire, chiar fără a stabili cu exactitate conţinutul discuţiei, este de natură să afecteze dacă nu imparţialitatea, cel puţin aparenţa de imparţialitate - ştiut fiind faptul că nu este suficient ca magistratul să fie independent și imparţial, ci trebuie ca acest lucru să se vadă - în condiţiile in care doi membri ai Secţiei pentru procurori sunt cercetati de SIIJ (conform informaţiilor vehiculate de mass media), iar pe rolul ÎCCJ se judecă redeschiderea dosarului domnului Mateescu".
"Aprecierile solicitate de dumneavostră cu privire la afectarea sau nu a imparţialităţii pot fi făcute, conform dispoziţiilor legale, numai de către Inspecţia Judiciară sau Secţiile Consiliului Superior al Magistraturii învestite cu o acţiune disciplinară ori de către instanţa de judecată învestită cu soluţionarea unei cereri îndreptate împotriva soluţiei pronunţată de Inspecţia Judiciară sau de către Secţiile disciplinare ale Consiliului", precizează CSM, în răspunsul oficial pentru STIRIPESURSE.RO.
Din răspunsul CSM nu reiese dacă instituţia a transmis sau nu Inspecţiei Judiciare această parte din solicitarea, aşa cum prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a Consiliului Superior al Magistraturii. Potrivit art. 78 din Regulament, "orice persoană poate sesiza Consiliul în legătură cu activitatea sau conduita necorespunzătoare a membrilor Consiliului care au calitatea de judecător sau procuror, încălcarea obligaţiilor profesionale ori săvârşirea de către aceştia a unor abateri disciplinare". Potrivit art. 64, "sesizările privind încălcarea de către judecători a normelor de conduită reglementate de Codul deontologic al judecătorilor şi procurorilor înregistrate la Consiliu se transmit de preşedintele sau vicepreşedintele Consiliului Inspecţiei Judiciare, în termen de 5 zile de la înregistrare, în vederea realizării de verificări".