Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

SCENARIU pentru o săptămână de lucru de 4 zile

job munca

Tot mai multe companii le oferă angajaților posibilitatea să lucreze patru zile pe săptămână, câte 10, 11 ore pe zi. Procentul este în creștere în companiile americane, potrivit un studiu citat de CNN Money. Specialiștii în resurse umane spun că soluția poate crește productivitatea angajaților, însă ar fi nevoie de o perioadă de acomodare la noul program.

Perioada de acomodare la un astfel de program este de aproximativ trei luni. Fiecare manager trebuie să își asume că, cel un puțin un timp, randamentul oamenilor nu o să fie același ca înainte de schimbarea programului. Odată ce trece perioada de acomodare, creșterea productivităţii depinde foarte mult de domeniul de activitate.

În domeniile unde angajații trebuie să fie creativi, situația e ceva mai complicată de atât. Studiile spun că dintr-un program de opt ore, de regulă nu muncim mai mult de patru. Așa că un program prelungit nu ar fi decât pierdere de vreme.

Pe de altă parte, numeroși angajați din România stau la serviciu de obicei 10, 11 ore pe zi, opt ore doar în cazuri excepționale. Dar nu patru, ci exact cinci zile pe săptămână. Şi nu întotdeauna o fac pentru bani.

Există şi posibile efecte asupra economiei. Dacă niciun angajat nu va munci mai mult de patru zile, patronul trebuie să facă noi angajari. Așadar, s-ar crea mai multe locuri de muncă, cu condiția ca patronul să aibă cu ce să plătească noii angajați. Partea proastă este că, cel mai probabil, produsele ar deveni mai scumpe, dar mai mulți angajați înseamnă un consum mai mare în economie.

După ce angajatul va trece de perioada de acomodare, va realiza că are la dispoziție un weekend prelungit. În care poate să meargă la munte sau la mare ori să facă un grătar cu prietenii. Deci serviciile și turismul ar avea și ele de profitat.

În prezent, în Statele Unite, 43% dintre companii le oferă angajaților posibilitatea de a munci doar patru zile pe săptămână. Însă numai o mică parte le permit acest lucru tuturor angajaților, indiferent de departamentul în care lucrează, potrivit unui material prezentat la Moise Guran, în emisiunea Biziday, de la Digi24.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.