Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Schimbările pe care inteligența artificială le aduce sectoarelor energetice

pixelplex.io
ai energie

Pe măsură ce țările din întreaga lume accelerează dezvoltarea inteligenței artificiale (IA), aceasta devine acum o parte integrantă a vieții de zi cu zi într-o gamă largă de discipline, inclusiv peisajul energetic, scrie energypress.gr.

Iar domeniul de aplicare este estimat a fi uriaș cu întrebări referitoare la rolul pe care IA îl poate juca în combustibilii fosili și sursele regenerabile de aprovizionare, dar și în tranziția energetică.

Vorbind cu Offshore Energy, Kumar Narayanan, vicepreședinte și Energy & Resources Americas la Tata Consultancy Services, consideră că valorificarea beneficiilor inteligenței artificiale în tehnologiile de petrol, gaze, surse regenerabile și de decarbonizare este un instrument critic în arsenalul industriei energetice.

Cu scopul de a ajuta companiile să se transforme prin tehnologie, TCS adoptă o atitudine proactivă în privința schimbărilor climatice, câștigând un loc în indici de sustenabilitate de top, cum ar fi MSCI Global Sustainability Index și FTSE4Good Emerging Index. Compania a colaborat cu mulți jucători internaționali, inclusiv cu Saipem din Italia, și cu giganți de foraj offshore precum Seadrill, care a angajat compania în 2019 pentru a-și transforma și menține infrastructura digitală onshore și offshore.

Narayanan, care se concentrează în prezent pe inginerie digitală și sustenabilitate în sectorul energiei și resurselor, are un MBA în Management și Administrarea Afacerilor de la PSG College of Technology.

Cu peste 30 de ani de experiență totală, dintre care 28 au fost petrecuți la TCS, Narayanan a ocupat mai multe roluri de management diferite.

În interviul său, Narayanan pare ferm că AI are un impact nu numai asupra industriei petrolului și gazelor, ci și asupra sectoarelor de energie verde și curată.

El crede că dezvoltarea inteligenței artificiale poate avea un impact real asupra tuturor actorilor energetici, ajutându-i să facă față vântului și necazurilor actuale, oferindu-le totodată instrumentele pentru a-și îndeplini obiectivele climatice.

Principalele puncte ale interviului său

Inteligența artificială va fi una dintre cele mai importante tehnologii pentru industria petrolieră în următorii ani. Veți vedea agenți de inteligență artificială ajutând oamenii de știință în explorarea unor noi frontiere care nu ne sunt deschise astăzi. Inteligența artificială va ajuta operatorii umani să opereze puțuri și instalații la niveluri de eficiență mult mai ridicate decât ne putem imagina astăzi, rezultând energie și produse cu costuri mai mici pentru consumatori.

Inteligența artificială va ajuta la rezolvarea problemelor de durabilitate din industria petrolului prin reducerea emisiilor și descoperirea de noi procese. Fiecare aspect al industriei petroliere va beneficia de pe urma dezvoltării inteligenței artificiale.

În ceea ce privește reducerea costurilor și securitatea: AI va realiza acest lucru într-o multitudine de moduri. Două dintre cele mai importante sunt următoarele. În primul rând, va permite o mai mare precizie în operațiuni. Pe măsură ce sistemele de control devin mai răspândite și mai inteligente, rafinăriile, fabricile de GNL și întreprinderile de vânzare cu amănuntul vor putea funcționa la niveluri mult mai ridicate de eficiență și productivitate.

În al doilea rând, în domeniul securității, IA va permite ca viziunea instalațiilor fără pilot – pe care industria o urmărește de zeci de ani – să devină realitate. Cel mai bun mod de a menține lucrătorii în siguranță este să-i îndepărtezi din condiții periculoase, iar inteligența artificială va permite în sfârșit acest lucru.

Provocări: poate cea mai mare provocare cu care se confruntă jucătorii IA din acest spațiu este capacitatea de a crea ecosisteme de soluții. Niciun furnizor nu poate oferi toate cunoștințele tehnologice, expertiza și abilitățile din industria petrolului și gazelor pentru a aduce IA la viață în soluții care oferă valoare reală.

Algoritmii, hardware-ul, platformele IA, cunoștințele de inginerie a petrolului și gazelor pot proveni de la diferiți membri COIN, dar se combină într-o singură soluție, cum ar fi bilanțul zilnic de masă al rafinăriilor sau centrele de comandă îmbunătățite pentru distribuția produselor, toate alimentate de IA.

Offshoring: Următoarea mișcare în offshoring este implementarea inteligenței artificiale pe dispozitive de calcul edge. Chiar și cu puterea tehnologiei 5G și IoT, unele sarcini operaționale sunt supuse unor probleme de latență. În momentul în care datele și comenzile sunt transmise de pe fundul mării pe platformă și apoi înapoi la baza țărmului și în CLOUD, lucrurile se pot schimba foarte repede.

Dispozitivele de la fața locului cu inteligență artificială colaborativă încorporată pot permite tehnologiei să fie condusă mai adânc, la propriu și la figurat, în larg. Submarinele autonome de adâncime sunt un exemplu specific în care funcționează TCS. Următoarea generație de dispozitive de monitorizare a fundului mării va avea și inteligență artificială care va funcționa „la margini”.

Petrol și gaze: colegii din inteligența artificială vor împuternici în curând inginerii și echipajele de operațiuni. Aplicațiile IA sunt deja dezvoltate ca parte a Agile Minimum Viable Products (MVP) și livrate pe dispozitive portabile și căști inteligente. Capacitatea motoarelor AI de a cerceta rapid istoriile operaționale și de întreținere și apoi de a recomanda soluții la problemele operaționale poate reduce sau elimina timpii de oprire neplanificați și poate accelera revenirea la exploatare în toate cazurile.

Decarbonizarea: Decarbonizarea industriei de hidrocarburi va fi imposibilă fără inteligență artificială. Astăzi, motoarele cognitive de inteligență artificială funcționează pentru a optimiza operațiunile cu tablouri de bord complexe care includ acum sustenabilitatea pe lângă securitate și eficiență.

În viitorul apropiat, motoarele de producție cu inteligență artificială vor sugera planuri de foraj și producție în instalații care au amprente de carbon mai mici atât în construcție, cât și în exploatare. Atingerea durabilității pe termen lung este o călătorie de învățare, un proces continuu de „învățați mai bine, faceți mai bine”. Prin urmare, tehnologia de învățare adaptivă – cum ar fi inteligența artificială – va fi esențială în această călătorie.

Tranziția energetică: Inteligența artificială joacă un rol foarte important în tranziția energetică. Un domeniu emergent care nu este adesea luat în considerare este rolul pe care îl va juca inteligența artificială creativă în produsele viitoare, cum ar fi materialele avansate. Pe măsură ce se folosește mai puțin petrol pentru transport, vor fi disponibile mai multe hidrocarburi pentru a face materiale avansate.

În mod surprinzător, amprenta totală de carbon a materialului din fibră de carbon este mai mică decât amprenta totală de carbon a aluminiului. Platformele de producție cu inteligență artificială vor recomanda sinteza și fabricarea acestor noi materiale avansate, similar modului în care au fost folosite pentru a proiecta noi medicamente. Aceasta va include evaluarea impactului asupra durabilității acestor materiale propuse.

Digital Twin: tehnologia Digital Twin s-a dovedit deja extrem de valoroasă în toate sectoarele industriei energetice – în electricitate, surse regenerabile și în întregul lanț valoric al petrolului și gazelor. Această tendință se va extinde pe măsură ce gemenii digitali devin mai bogați în conținut și mai largi în domeniul de aplicare.

Au evoluat de la modelarea pieselor de echipamente la unități dintr-o rafinărie, la fabrici întregi – și acum la sisteme de livrare pentru produsul brut și ieșit. În viitorul apropiat, gemenii digitali vor deveni piața virtuală în care oamenii și colegii IA se întâlnesc pentru a opera active complexe și a rezolva probleme. Posibilitățile sunt uriașe.

Roboți cu inteligență artificială: mai multe inovații în robotica bazată pe inteligență artificială sunt în curs de desfășurare. În primul rând, inteligența artificială le permite roboților să depășească sarcinile simple pentru a lua decizii elementare în domeniu. În al doilea rând, inteligența artificială este necesară pentru a face roboții mai autonomi, permițându-le să intre în adâncimi sau în spații în care un robot legat nu poate merge cu ușurință. În cele din urmă, IA permite operatorului uman să treacă de la controlul robotului la un partener adevărat, permițându-le celor doi să lucreze împreună.

Industria petrolului și gazelor: pe măsură ce provocările cu care se confruntă industria petrolului și gazelor continuă să crească, la fel va crește și cererea de servicii legate de IA. Trei domenii principale pot fi cele mai importante. Acestea sunt dezvoltarea tehnologiei, serviciile de date și securitatea cibernetică.

Energia eoliană: În energia eoliană regenerabilă, producția unei singure unități de turbină eoliană a crescut de aproximativ 60 de ori în ultimii șapte ani, în timp ce costul unei astfel de unități a scăzut de zece ori. Inteligența artificială a ajutat la realizarea acestui lucru, ajutând la proiectarea unității și a materialelor sale și oferind algoritmi de reglare care ajută unitatea să funcționeze mai eficient.

În curând, instrumentele de programare bazate pe inteligență artificială vor ajuta managerii de sistem să integreze mai bine toate tipurile de energie regenerabilă – eoliană, solară, maree – în operațiunile rețelei electrice generale. În esență, inteligența artificială și energia regenerabilă cresc împreună. Ei vor continua să se dezvolte și să se completeze reciproc în noua lume energetică.

O privire spre viitor

În încheierea interviului, Kumar Narayanan subliniază:

Poate cele mai incitante evoluții atât pentru IA, cât și pentru industria petrolului și gazelor sunt în continuare. Vom opera patru mile sub ocean. Vom crește numărul de câmpuri petroliere în fiecare an, datorită operațiunilor digitale. Vom crea materiale avansate pe bază de petrol care ne vor duce mai departe în spațiu și vor face din oameni o specie interplanetară.

Până acum, concentrarea IA pentru petrol și gaze a fost pe rezolvarea problemelor pe care le cunoaștem deja. Lucrurile devin foarte interesante atunci când IA permite oamenilor și mașinilor să lucreze împreună pentru a rezolva probleme pe care niciunul dintre noi nu le-ar putea rezolva singur.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.