Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoare deschisă din partea şefului delegaţiei UE în Bosnia-Herţegovina: 'Drepturile omului ale migranţilor trebuie respectate'

Agerpres
migranti America de sud

Măsurile luate pentru protejarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, inclusiv a frontierei dintre Croaţia şi Bosnia, în faţa migraţiei ilegale trebuie să respecte drepturile fundamentale ale omului, din care face parte şi dreptul la azil, a declarat sâmbătă şeful delegaţiei UE în Bosnia-Herţegovina, Johann Sattler, transmite agenţia croată de presă HINA, informează Agerpres.

Citește și: Moment controversat în justiția din SUA: Condamnarea la moarte a unui bărbat a fost suspendată

El a făcut aceste precizări într-o scrisoare deschisă în care răspunde apelului unor organizaţii neguvernamentale bosniace de a lua poziţie în legătură cu faptul că, susţin ele, asistenţa financiară trimisă de blocul comunitar Bosniei în vederea combaterii migraţiei ilegale contribuie în mai mare măsură la "militarizarea forţelor de securitate" în loc să-i ajute pe migranţii care trăiesc în condiţii inumane în această ţară.

Grupul de ONG-uri, intitulat Reţeaua păcii, se pronunţă de asemenea într-o scrisoare difuzată vineri împotriva politicii UE de închidere a frontierelor, care îi pune, în opinia lor, într-o situaţie imposibilă pe migranţii blocaţi în Bosnia-Herţegovina. Împiedicarea accesului lor în Uniunea Europeană "din cauza violenţei poliţiei de frontieră din Croaţia şi Slovenia" reprezintă o crimă împotriva umanităţii care contribuie la creşterea tensiunilor în Bosnia, se subliniază în scrisoare.

Johann Sattler menţionează în răspunsul său că UE a acordat Bosniei de la începutul lui 2018 asistenţă în sumă de 36 milioane de euro, bani din care 94% au fost alocaţi pentru finanţarea activităţilor din taberele de migranţi şi restul de 6% pentru întărirea capacităţii de control al graniţelor.

Sattler notează că UE va continua să caute soluţii sustenabile şi acceptabile pentru toate părţile prin dialog şi consultări cu autorităţile din Bosnia-Herţegovina, dar şi că măsurile de la frontierele externe ale Uniunii, inclusiv cea dintre Croaţia şi Bosnia, trebuie să respecte drepturile fundamentale ale omului şi dreptul la azil conform legislaţiei europene.

Comisia Europeană este în contact cu autorităţile croate în ce priveşte implementarea sistemului de azil european, adaugă şeful delegaţiei UE, prezentând poziţia Bruxellesului în legătură cu acuzaţiile privind modul în care îi tratează poliţia croată pe migranţii care încearcă să treacă graniţa clandestin.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.