Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Scrisoarea lui Albert Einstein despre Dumnezeu a fost vândută pentru suma de 2,89 de miloane de dolari

albert einstein

Scrisoarea lui Albert Einstein în care fizicianul pune la îndoială existenţa lui Dumnezeu a fost vândută, marţi, la New York pentru suma de 2,89 de miloane de dolari, la o licitaţie organizată de casa Christie's, anunţă AFP, potrivit news.ro.

Este vorba despre un record pentru o scrisoare a laureatului cu premiul Nobel pentru Fizică (1921). Preţul a depăşit estimarea stabilită între un milion şi 1,5 milioane de dolari.

În martie 2002, o scrisoare adresată în 1939 lui Franklin D. Roosevelt, pe atunci preşedinte al Statelor Unite, care îl avertiza de proiectele cu bomba atomică ale germanilor, a fost achiziţionată pentru 2,1 milioane de dolari.

În scrisoarea vândută marţi, datată 1954 şi scrisă în germană, adresată filosofului Eric Gutkind, Einstein, cel mai mare fizician al secolului al XX-lea, refuză orice credinţă religioasă, el, evreul fugit din Germania după apariţia lui Hitler.

"Cuvântul Dumnezeu nu înseamnă nimic altceva pentru mine decât expresia şi produsul slăbiciunilor umane, iar Biblia este o colecţie de legende venerabile dar încă destul de primitive", scrie, categoric, Albert Einstein de la Universitatea din Princeton din New Jersey, cu un an înainte de moartea sa, în aprilie 1955. "Nicio interpretare, oricât de subtilă, poate (pentru mine) să schimbe ceva despre asta", adaugă el în misivă.

Citește și: Jackie Chan face dezvăluiri uluitoare despre viața sa: 'Eram chiar un ticălos'

Ultima vânzare a uneia dintre scrisorile semnate de Einstein datează din 2008, când a fost adjudecată de un colecţionar privat pentru 404.000 de dolari, a precizat Christie's.

În scrisoarea sa, autorul teoriei relativităţii, decedat la vârsta de 76 de ani, nu scuteşte nici iudaismul.

"Pentru mine religia evreiască este, ca orice altă religie, încarnarea unei superstiţii primitive", scria el. Poporul evreu, căruia voluntar îi aparţin şi cu care am o afinitate profundă în ceea ce priveşte mentalitatea, nu are pentru mine calităţi diferite de toate celelalte persoane", explică Einstein, subliniind că nu crede în noţiunea de "popor ales".

Corespondeţa lui Albert Einstein a devenit valoroasă în ultimii ani. În octombrie 2017, două bilete pe care Albert Einstein le-a scris pentru un curier, pe când se afla în Tokyo în 1922, în care explică teoria sa pentru o viaţă fericită, au fost dezvăluite după 95 de ani şi au fost vândute de o casă de licitaţie în Ierusalim în schimbul sumei de 1,56 milioane de dolari, respectiv 240.000 de dolari.

În iunie, o scrisoare a lui Albert Einstein şi a soţiei sale Elsa, scrisă în plin asediu nazist şi în aceeaşi zi în care fizicianul de origine evreiască a renunţat la paşaportul german, a fost vândută la licitaţie pentru 25.000 de dolari într-o sesiune organizată de casa Nate D. Sanders din Los Angeles.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.