Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Se aprinde scandalul din Catalonia: Măsuri dure luate de Guvernul Spaniei pentru 'restabilirea ordinii' în regiunea separatistă

www.irishtimes.com
referendum Catalonia

Guvernul spaniol propune luarea de măsuri drastice pentru 'restabilirea ordinii constituţionale' în Catalonia, cerând Senatului, convocat vineri, să autorizeze înlocuirea executivului regional, plasarea parlamentului catalan sub tutelă, precum şi luarea sub control a poliţiei şi media publice, notează AFP, care prezintă lista puterilor solicitate de executivul central, condus de premierul Mariano Rajoy.

Acesta cere destituirea întregului guvern catalan, la Generalitat, prezidat de Carles Puigdemont, şi a altor 13 'consilieri', dintre care unul, Santi Vila, responsabil cu întreprinderile, a demisionat joi seară, conform Agerpres.

Citește și: INCENDIAR - Președintele Moldovei 'sare la GÂTUL' lui Băsescu: 'În altă țară îl aruncau după gard'! Avertisment dur pentru fostul președinte - VIDEO

Funcţiile guvernului catalan vor fi exercitate de 'organe create în acest scop de guvernul naţional', dar, 'în principiu, de către ministerele (naţionale) atât timp cât va dura această situaţie excepţională', a explicat Rajoy.

El a cerut camerei legislative superioare să-l autorizeze să dizolve parlamentul catalan şi să convoace noi alegeri 'în termen de şase luni după votul Senatului', competenţă ce revine în mod obişnuit şefului guvernului regional.

Guvernul conservator de la Madrid mai cere Senatului puterea de a numi, demite sau înlocui responsabili în toate organismele şi entităţile care depind de Generalitat.

Poliţia catalană - cei 16.000 de Mossos d'Esquadra - va fi plasată sub autoritatea directă a guvernului central.

Premierul Rajoy solicită chiar ca, 'în cazul în care va fi necesar', membrii poliţiei autonome să poată fi 'înlocuiţi de efective ale forţelor de securitate ale statului', adică poliţia naţională şi Garda civilă.

Citește și: Semnal PUTERNIC de la Chișinău: 'Faptul că suntem acelaşi neam ar trebui să ne faciliteze...'! Ce personaj laudă lupta anticorupție din România

În ce priveşte finanţele, guvernul de la Madrid le-a plasat deja sub sechestru în septembrie, în tentativa - fără succes - de a împiedica desfăşurarea referendumului de autodeterminare, interzis de justiţie. El mai cere în prezent autoritatea de a exercita competenţele financiare, bugetare şi fiscale necesare pentru a se asigura că niciun euro din impozitele locale ori sumele transferate de Madrid regiunii nu vor fi folosite pentru finanţarea demersurilor de secesiune.

În plus, guvernul central vrea să îşi asume 'funcţiile Generalitat a Cataloniei în materie de telecomunicaţii şi servicii digitale', ceea ce implică controlul asupra Centrului de telecomunicaţii şi de tehnologii ale informaţiei (CCTI), care coordonează toate sistemele informatice ale guvernului regional.

Televiziunea şi radioul publice (TV3 şi Catalunya Radio) vor trece, la rândul lor, sub controlul guvernului central, pentru a garanta 'transmiterea unei informaţii fiabile, obiective şi echilibrate'.

În ce priveşte parlamentul catalan, guvernul cere punerea sub tutelă a activităţii acestuia, un legislativ regional în care partidele separatiste dispun din 2015 de o majoritate de 72 de mandate din totalul de 135.

Aceşti deputaţi au aprobat la 6 septembrie legea de organizare a referendumului de independenţă (desfăşurat la 1 octombrie), lege anulată ulterior de Curtea Constituţională, ale cărei competenţe nu le mai recunosc.

Ei ar putea proclama formal vineri independenţa Cataloniei, în baza unei a doua legi votate şi anulate, de asemenea.

Citește și: Europol și FBI își unesc forțele! Anchetă de PROPORȚII privind asasinarea în stil mafiot a jurnalistei anticorupție Galizia

Mariano Rajoy mai cere puterea de a desemna 'o autoritate' care să aibă la dispoziţie 30 de zile pentru a verifica că niciun text de lege şi nicio iniţiativă parlamentară nu contravin măsurilor vizând preluarea sub control a Cataloniei.

După destituirea lui Carles Puigdemont, parlamentul catalan nu va mai putea să procedeze nici la alegerea, nici la numirea unui succesor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.